Written Instructions:
For each Multiple Choice Question (MCQ), four options are given. One of them is the correct answer. Make your choice (1,2,3 or 4). Write your answers in the brackets provided..
For each Short Answer Question(SAQ) and Long Answer Question(LAQ), write your answers in the blanks provided.
Leave your answers in the simplest form or correct to two decimal places.
| 1) A rectangle has a perimeter of 180 cm. Answer:_______________ |
| 2) A rectangle has a perimeter of 128 cm. Answer:_______________ |
| 3) A rectangle has a perimeter of 80 cm. Answer:_______________ |
| 4) A rectangle has a perimeter of 116 cm. Answer:_______________ |
| 5) A rectangle has a perimeter of 176 cm. Answer:_______________ |
| 6) A rectangle has a perimeter of 116 cm. Answer:_______________ |
| 7) A rectangle has a perimeter of 80 cm. Answer:_______________ |
| 8) A rectangle has a perimeter of 228 cm. Answer:_______________ |
| 9) A rectangle has a perimeter of 236 cm. Answer:_______________ |
| 10) A rectangle has a perimeter of 156 cm. Answer:_______________ |
| 1) A rectangle has a perimeter of 180 cm. SOLUTION 1 : Step 1: Perimeter of rectangle if length is the same as breadth: 180 - 28 - 28 = 124 cm Step 2: Breadth of rectangle: 124 ÷ 4 = 31 cm Step 3: Length of rectangle: 31 + 28 = 59 cm Step 4: Area of rectangle: 59 x 31 = 1829 cm2 Its area is 1829 cm2. |
| 2) A rectangle has a perimeter of 128 cm. SOLUTION 1 : Step 1: Perimeter of rectangle if length is the same as breadth: 128 - 22 - 22 = 84 cm Step 2: Breadth of rectangle: 84 ÷ 4 = 21 cm Step 3: Length of rectangle: 21 + 22 = 43 cm Step 4: Area of rectangle: 43 x 21 = 903 cm2 Its area is 903 cm2. |
| 3) A rectangle has a perimeter of 80 cm. SOLUTION 1 : Step 1: Perimeter of rectangle if length is the same as breadth: 80 - 26 - 26 = 28 cm Step 2: Breadth of rectangle: 28 ÷ 4 = 7 cm Step 3: Length of rectangle: 7 + 26 = 33 cm Step 4: Area of rectangle: 33 x 7 = 231 cm2 Its area is 231 cm2. |
| 4) A rectangle has a perimeter of 116 cm. SOLUTION 1 : Step 1: Perimeter of rectangle if length is the same as breadth: 116 - 28 - 28 = 60 cm Step 2: Breadth of rectangle: 60 ÷ 4 = 15 cm Step 3: Length of rectangle: 15 + 28 = 43 cm Step 4: Area of rectangle: 43 x 15 = 645 cm2 Its area is 645 cm2. |
| 5) A rectangle has a perimeter of 176 cm. SOLUTION 1 : Step 1: Perimeter of rectangle if length is the same as breadth: 176 - 16 - 16 = 144 cm Step 2: Breadth of rectangle: 144 ÷ 4 = 36 cm Step 3: Length of rectangle: 36 + 16 = 52 cm Step 4: Area of rectangle: 52 x 36 = 1872 cm2 Its area is 1872 cm2. |
| 6) A rectangle has a perimeter of 116 cm. SOLUTION 1 : Step 1: Perimeter of rectangle if length is the same as breadth: 116 - 26 - 26 = 64 cm Step 2: Breadth of rectangle: 64 ÷ 4 = 16 cm Step 3: Length of rectangle: 16 + 26 = 42 cm Step 4: Area of rectangle: 42 x 16 = 672 cm2 Its area is 672 cm2. |
| 7) A rectangle has a perimeter of 80 cm. SOLUTION 1 : Step 1: Perimeter of rectangle if length is the same as breadth: 80 - 28 - 28 = 24 cm Step 2: Breadth of rectangle: 24 ÷ 4 = 6 cm Step 3: Length of rectangle: 6 + 28 = 34 cm Step 4: Area of rectangle: 34 x 6 = 204 cm2 Its area is 204 cm2. |
| 8) A rectangle has a perimeter of 228 cm. SOLUTION 1 : Step 1: Perimeter of rectangle if length is the same as breadth: 228 - 16 - 16 = 196 cm Step 2: Breadth of rectangle: 196 ÷ 4 = 49 cm Step 3: Length of rectangle: 49 + 16 = 65 cm Step 4: Area of rectangle: 65 x 49 = 3185 cm2 Its area is 3185 cm2. |
| 9) A rectangle has a perimeter of 236 cm. SOLUTION 1 : Step 1: Perimeter of rectangle if length is the same as breadth: 236 - 20 - 20 = 196 cm Step 2: Breadth of rectangle: 196 ÷ 4 = 49 cm Step 3: Length of rectangle: 49 + 20 = 69 cm Step 4: Area of rectangle: 69 x 49 = 3381 cm2 Its area is 3381 cm2. |
| 10) A rectangle has a perimeter of 156 cm. SOLUTION 1 : Step 1: Perimeter of rectangle if length is the same as breadth: 156 - 30 - 30 = 96 cm Step 2: Breadth of rectangle: 96 ÷ 4 = 24 cm Step 3: Length of rectangle: 24 + 30 = 54 cm Step 4: Area of rectangle: 54 x 24 = 1296 cm2 Its area is 1296 cm2. |