Written Instructions:
For each Multiple Choice Question (MCQ), four options are given. One of them is the correct answer. Make your choice (1,2,3 or 4). Write your answers in the brackets provided..
For each Short Answer Question(SAQ) and Long Answer Question(LAQ), write your answers in the blanks provided.
Leave your answers in the simplest form or correct to two decimal places.
| 1) Is 754 divisible by 2
( ) |
| 2) Is 120 divisible by 5
( ) |
| 3) Is 868 divisible by 4
( ) |
| 4) Is 589 divisible by 2
( ) |
| 5) Is 110 divisible by 10
( ) |
| 6) Is 966 divisible by 6
( ) |
| 7) Is 581 divisible by 10
( ) |
| 8) Is 3177 divisible by 9
( ) |
| 9) Is 3621 divisible by 3
( ) |
| 10) Is 162 divisible by 2
( ) |
| 1) Is 754 divisible by 2
Answer: 2 SOLUTION 1 : Reaminder A number is divisible by 2 if its units digit is 0, 2, 4, 6, or 8. Try the "divisible by 2" rule on 754 Look at the units digit: 754 The units digit is The rule says that 754 is divisible by 2. |
| 2) Is 120 divisible by 5
Answer: 1 SOLUTION 1 : Reaminder A number is divisible by 5 if its units digit is 0 or 5. Try the "divisible by 5" rule on 120 Look at the units digit: 120 The units digit is The rule says that 120 is divisible by 5. |
| 3) Is 868 divisible by 4
Answer: 1 SOLUTION 1 : Reaminder A number is divisible by 4 if the number formed by its last two digits is divisible by 4. Try the "divisible by 4" rule on 868.
Look at the number formed by the last two digits: The rule says that 868 is divisible by 4.
|
| 4) Is 589 divisible by 2
Answer: 2 SOLUTION 1 : Reaminder A number is divisible by 2 if its units digit is 0, 2, 4, 6, or 8. Try the "divisible by 2" rule on 589 Look at the units digit: 589 The units digit is The rule says that 589 is not divisible by 2. |
| 5) Is 110 divisible by 10
Answer: 1 SOLUTION 1 : Reaminder A number is divisible by 10 if its units digit is 0. Try the "divisible by 10" rule on 110 Look at the units digit: 110 The units digit is The rule says that 110 is divisible by 10. |
| 6) Is 966 divisible by 6
Answer: 1 SOLUTION 1 : Reaminder A number is divisible by 6 if it is divisible by both 2 and 3. Try the "divisible by 6" rule on 966. First check if 966 is divisible by 2. Look at the units digit: 966 So, the number is divisible by 2. Now check if 966 is divisible by 3. Find the sum of the digits: a+b+c is divisible by 3. So, the number is divisible by 3. The rule says that 966 is divisible by 6. |
| 7) Is 581 divisible by 10
Answer: 1 SOLUTION 1 : Reaminder A number is divisible by 10 if its units digit is 0. Try the "divisible by 10" rule on 581 Look at the units digit: 581 The units digit is not in 0 The rule says that 581 is not divisible by 10. |
| 8) Is 3177 divisible by 9
Answer: 2 SOLUTION 1 : Reaminder A number is divisible by 9 if the sum of its digits is divisible by 9. . Try the "divisible by 9" rule on 3177 Find the sum of the digits: a+b+c+d is divisible by 9. The rule says that 3177 is divisible by 9. |
| 9) Is 3621 divisible by 3
Answer: 2 SOLUTION 1 : Reaminder A number is divisible by 3 if the sum of its digits is divisible by 3. Try the "divisible by 3" rule on 3621 Find the sum of the digits: a+b+c+d is divisible by 3. The rule says that 3621 is divisible by 3. |
| 10) Is 162 divisible by 2
Answer: 2 SOLUTION 1 : Reaminder A number is divisible by 2 if its units digit is 0, 2, 4, 6, or 8. Try the "divisible by 2" rule on 162 Look at the units digit: 162 The units digit is The rule says that 162 is divisible by 2. |