Written Instructions:
For each Multiple Choice Question (MCQ), four options are given. One of them is the correct answer. Make your choice (1,2,3 or 4). Write your answers in the brackets provided..
For each Short Answer Question(SAQ) and Long Answer Question(LAQ), write your answers in the blanks provided.
Leave your answers in the simplest form or correct to two decimal places.
| 1) What is the next number in this pattern Rule: multiply by 5, then subtract 3 4, 17, 82, 407, 2032, Answer:_______________ |
| 2) What is the next number in this pattern Rule: multiply by 5, then add 3 3, 18, 93, 468, 2343, Answer:_______________ |
| 3) What is the next number in this pattern Rule: multiply by 3, then subtract 4 2, 2, 2, 2, 2, Answer:_______________ |
| 4) What is the next number in this pattern Rule: multiply by 4, then add 3 5, 23, 95, 383, 1535, Answer:_______________ |
| 5) What is the next number in this pattern Rule: multiply by 6, then subtract 3 5, 27, 159, 951, 5703, Answer:_______________ |
| 6) What is the next number in this pattern Rule: multiply by 1, then add 5 5, 10, 15, 20, 25, Answer:_______________ |
| 7) What is the next number in this pattern Rule: multiply by 5, then subtract 5 1, 0, -5, -30, -155, Answer:_______________ |
| 8) What is the next number in this pattern Rule: multiply by 5, then add 2 4, 22, 112, 562, 2812, Answer:_______________ |
| 9) What is the next number in this pattern Rule: multiply by 7, then subtract 2 4, 26, 180, 1258, 8804, Answer:_______________ |
| 10) What is the next number in this pattern Rule: multiply by 2, then add 4 5, 14, 32, 68, 140, Answer:_______________ |
| 1) What is the next number in this pattern Rule: multiply by 5, then subtract 3 4, 17, 82, 407, 2032, Answer: 10157 SOLUTION 1 : Rule: multiply by 5, then subtract 3 Use the rule to find the next number in the pattern. Multiply 2032 by 5, then suubtract 3. (2032 × 5) - 3 = 10157 The next number in the pattern is 10157 The pattern is: 4, 17, 82, 407, 2032, 10157 |
| 2) What is the next number in this pattern Rule: multiply by 5, then add 3 3, 18, 93, 468, 2343, Answer: 11718 SOLUTION 1 : Rule: multiply by 5, then add 3 Use the rule to find the next number in the pattern. Multiply 2343 by 5, then add 3. (2343 × 5) + 3 = 11718 The next number in the pattern is 11718 The pattern is: 3, 18, 93, 468, 2343, 11718 |
| 3) What is the next number in this pattern Rule: multiply by 3, then subtract 4 2, 2, 2, 2, 2, Answer: 2 SOLUTION 1 : Rule: multiply by 3, then subtract 4 Use the rule to find the next number in the pattern. Multiply 2 by 3, then suubtract 4. (2 × 3) - 4 = 2 The next number in the pattern is 2 The pattern is: 2, 2, 2, 2, 2, 2 |
| 4) What is the next number in this pattern Rule: multiply by 4, then add 3 5, 23, 95, 383, 1535, Answer: 6143 SOLUTION 1 : Rule: multiply by 4, then add 3 Use the rule to find the next number in the pattern. Multiply 1535 by 4, then add 3. (1535 × 4) + 3 = 6143 The next number in the pattern is 6143 The pattern is: 5, 23, 95, 383, 1535, 6143 |
| 5) What is the next number in this pattern Rule: multiply by 6, then subtract 3 5, 27, 159, 951, 5703, Answer: 34215 SOLUTION 1 : Rule: multiply by 6, then subtract 3 Use the rule to find the next number in the pattern. Multiply 5703 by 6, then suubtract 3. (5703 × 6) - 3 = 34215 The next number in the pattern is 34215 The pattern is: 5, 27, 159, 951, 5703, 34215 |
| 6) What is the next number in this pattern Rule: multiply by 1, then add 5 5, 10, 15, 20, 25, Answer: 30 SOLUTION 1 : Rule: multiply by 1, then add 5 Use the rule to find the next number in the pattern. Multiply 25 by 1, then add 5. (25 × 1) + 5 = 30 The next number in the pattern is 30 The pattern is: 5, 10, 15, 20, 25, 30 |
| 7) What is the next number in this pattern Rule: multiply by 5, then subtract 5 1, 0, -5, -30, -155, Answer: -780 SOLUTION 1 : Rule: multiply by 5, then subtract 5 Use the rule to find the next number in the pattern. Multiply -155 by 5, then suubtract 5. (-155 × 5) - 5 = -780 The next number in the pattern is -780 The pattern is: 1, 0, -5, -30, -155, -780 |
| 8) What is the next number in this pattern Rule: multiply by 5, then add 2 4, 22, 112, 562, 2812, Answer: 14062 SOLUTION 1 : Rule: multiply by 5, then add 2 Use the rule to find the next number in the pattern. Multiply 2812 by 5, then add 2. (2812 × 5) + 2 = 14062 The next number in the pattern is 14062 The pattern is: 4, 22, 112, 562, 2812, 14062 |
| 9) What is the next number in this pattern Rule: multiply by 7, then subtract 2 4, 26, 180, 1258, 8804, Answer: 61626 SOLUTION 1 : Rule: multiply by 7, then subtract 2 Use the rule to find the next number in the pattern. Multiply 8804 by 7, then suubtract 2. (8804 × 7) - 2 = 61626 The next number in the pattern is 61626 The pattern is: 4, 26, 180, 1258, 8804, 61626 |
| 10) What is the next number in this pattern Rule: multiply by 2, then add 4 5, 14, 32, 68, 140, Answer: 284 SOLUTION 1 : Rule: multiply by 2, then add 4 Use the rule to find the next number in the pattern. Multiply 140 by 2, then add 4. (140 × 2) + 4 = 284 The next number in the pattern is 284 The pattern is: 5, 14, 32, 68, 140, 284 |