Written Instructions:
For each Multiple Choice Question (MCQ), four options are given. One of them is the correct answer. Make your choice (1,2,3 or 4). Write your answers in the brackets provided..
For each Short Answer Question(SAQ) and Long Answer Question(LAQ), write your answers in the blanks provided.
Leave your answers in the simplest form or correct to two decimal places.
| 1) Convert. Write your answer as a decimal. 7 cm 7 mm = cm Answer:_______________ |
| 2) convert; 5.6cm = cm mm Answer:_______________ |
| 3) convert; 272cm = m cm Answer:_______________ |
| 4) Convert. Write your answer as a decimal. 2.5 m = m cm Answer:_______________ |
| 5) convert; m cm = 880cm Answer:_______________ |
| 6) Convert. Write your answer as a decimal. 5 cm 5 mm = cm Answer:_______________ |
| 7) convert; 6.6cm = cm mm Answer:_______________ |
| 8) convert; 878cm = m cm Answer:_______________ |
| 9) Convert. Write your answer as a decimal. 5.3 m = m cm Answer:_______________ |
| 10) convert; m cm = 301cm Answer:_______________ |
| 1) Convert. Write your answer as a decimal. 7 cm 7 mm = Answer: 7.7 cm SOLUTION 1 : 1 centimetre (cm) = 10 millimetres (mm) Convert the 7 millimetres to centimetres. Divide: 7 ÷ 10 = 0.7 7 mm = 0.7 cm Now add this to the 7 centimetres you already have: 7 cm 7 mm = 7 cm + 0.7 cm 7 cm 7 mm = 7.7 cm |
| 2) convert; 5.6cm = Answer: 5 cm Answer: 6 mm SOLUTION 1 : Remember: 1 centimetre (cm) = 10 millimetres (mm) Separate the whole number part and decimal part. 5.6 cm = 5 cm + 0.6 cm Convert the 0.6 centimetres to millimetres. Multiply: 0.6 × 10 = 6 0.6 cm = 6 mm Now express the original measurement in centimetres and millimetres: 5.6 cm = 5 cm + 0.6 cm 5.6 cm = 5 cm 6 mm |
| 3) convert; 272cm = Answer: 2 m Answer: 72 cm SOLUTION 1 : Remember: 1 metre (m) = 100 centimetres (cm)
Find out how many metres are in 117 centimetres.
Divide: 272 ÷ 100 = 2 R 72 There is 2 metre, with 72 centimetres left over. 272 cm = 2 m 72 cm
|
| 4) Convert. Write your answer as a decimal. 2.5 m = Answer: 2 m Answer: 50 cm SOLUTION 1 : 1 metre (m) = 100 centimetres (cm)
Separate the whole number part and decimal part.
2.5 m = 2 m + 0.5 m Convert the 0.5 metres to centimetres. Multiply: 0.5 × 100 = 50 0.5 m = 50 cm Now express the original measurement in metres and centimetres: 2.5 m = 2 m + 0.5 m 2.5 m = 2 m 50 cm
|
| 5) convert; Answer: 8 m Answer: 80 cm = 880cm SOLUTION 1 : Remember: 1 metre (m) = 100 centimetres (cm) Find out how many metres are in 880 centimetres. multiply: 8 x 100 = 800
8 m = 800 cm
Now add this to the centimetre you already have: 800 cm 80 cm = 800 cm + 80 cm  880 cm = 800cm + 80 cm
|
| 6) Convert. Write your answer as a decimal. 5 cm 5 mm = Answer: 5.5 cm SOLUTION 1 : 1 centimetre (cm) = 10 millimetres (mm) Convert the 5 millimetres to centimetres. Divide: 5 ÷ 10 = 0.5 5 mm = 0.5 cm Now add this to the 5 centimetres you already have: 5 cm 5 mm = 5 cm + 0.5 cm 5 cm 5 mm = 5.5 cm |
| 7) convert; 6.6cm = Answer: 6 cm Answer: 6 mm SOLUTION 1 : Remember: 1 centimetre (cm) = 10 millimetres (mm) Separate the whole number part and decimal part. 6.6 cm = 6 cm + 0.6 cm Convert the 0.6 centimetres to millimetres. Multiply: 0.6 × 10 = 6 0.6 cm = 6 mm Now express the original measurement in centimetres and millimetres: 6.6 cm = 6 cm + 0.6 cm 6.6 cm = 6 cm 6 mm |
| 8) convert; 878cm = Answer: 8 m Answer: 78 cm SOLUTION 1 : Remember: 1 metre (m) = 100 centimetres (cm)
Find out how many metres are in 117 centimetres.
Divide: 878 ÷ 100 = 8 R 78 There is 8 metre, with 78 centimetres left over. 878 cm = 8 m 78 cm
|
| 9) Convert. Write your answer as a decimal. 5.3 m = Answer: 5 m Answer: 30 cm SOLUTION 1 : 1 metre (m) = 100 centimetres (cm)
Separate the whole number part and decimal part.
5.3 m = 5 m + 0.3 m Convert the 0.3 metres to centimetres. Multiply: 0.3 × 100 = 30 0.3 m = 30 cm Now express the original measurement in metres and centimetres: 5.3 m = 5 m + 0.3 m 5.3 m = 5 m 30 cm
|
| 10) convert; Answer: 3 m Answer: 1 cm = 301cm SOLUTION 1 : Remember: 1 metre (m) = 100 centimetres (cm) Find out how many metres are in 301 centimetres. multiply: 3 x 100 = 300
3 m = 300 cm
Now add this to the centimetre you already have: 300 cm 1 cm = 300 cm + 1 cm  301 cm = 300cm + 1 cm
|