Written Instructions:
For each Multiple Choice Question (MCQ), four options are given. One of them is the correct answer. Make your choice (1,2,3 or 4). Write your answers in the brackets provided..
For each Short Answer Question(SAQ) and Long Answer Question(LAQ), write your answers in the blanks provided.
Leave your answers in the simplest form or correct to two decimal places.
| 1) A lead pencil is in the shape of right circular cylinder. The pencil is 24cm long and its radius is 8 mm. If the lead is of radius 3mm, then find find the volume of the wood used in the pencil. 24cm 8mm 3mm(lead) cm3 Answer:_______________ |
| 2) A lead pencil is in the shape of right circular cylinder. The pencil is 27cm long and its radius is 9 mm. If the lead is of radius 2mm, then find find the volume of the wood used in the pencil. 27cm 9mm 2mm(lead) cm3 Answer:_______________ |
| 3) A lead pencil is in the shape of right circular cylinder. The pencil is 25cm long and its radius is 8 mm. If the lead is of radius 1mm, then find find the volume of the wood used in the pencil. 25cm 8mm 1mm(lead) cm3 Answer:_______________ |
| 4) A lead pencil is in the shape of right circular cylinder. The pencil is 20cm long and its radius is 7 mm. If the lead is of radius 2mm, then find find the volume of the wood used in the pencil. 20cm 7mm 2mm(lead) cm3 Answer:_______________ |
| 5) A lead pencil is in the shape of right circular cylinder. The pencil is 28cm long and its radius is 6 mm. If the lead is of radius 1mm, then find find the volume of the wood used in the pencil. 28cm 6mm 1mm(lead) cm3 Answer:_______________ |
| 6) A lead pencil is in the shape of right circular cylinder. The pencil is 24cm long and its radius is 5 mm. If the lead is of radius 2mm, then find find the volume of the wood used in the pencil. 24cm 5mm 2mm(lead) cm3 Answer:_______________ |
| 7) A lead pencil is in the shape of right circular cylinder. The pencil is 28cm long and its radius is 8 mm. If the lead is of radius 1mm, then find find the volume of the wood used in the pencil. 28cm 8mm 1mm(lead) cm3 Answer:_______________ |
| 8) A lead pencil is in the shape of right circular cylinder. The pencil is 24cm long and its radius is 9 mm. If the lead is of radius 1mm, then find find the volume of the wood used in the pencil. 24cm 9mm 1mm(lead) cm3 Answer:_______________ |
| 9) A lead pencil is in the shape of right circular cylinder. The pencil is 30cm long and its radius is 5 mm. If the lead is of radius 1mm, then find find the volume of the wood used in the pencil. 30cm 5mm 1mm(lead) cm3 Answer:_______________ |
| 10) A lead pencil is in the shape of right circular cylinder. The pencil is 23cm long and its radius is 6 mm. If the lead is of radius 3mm, then find find the volume of the wood used in the pencil. 23cm 6mm 3mm(lead) cm3 Answer:_______________ |
| 1) A lead pencil is in the shape of right circular cylinder. The pencil is 24cm long and its radius is 8 mm. If the lead is of radius 3mm, then find find the volume of the wood used in the pencil. 24cm 8mm 3mm(lead) Answer: 41.49 cm3 SOLUTION 1 : Given: Length of pencil (h) = 24cm Radius of the pencil (R) = 8mm = cm Radius of the lead = r = 3 mm = cm To find : Volume of the wood used in the pencil Solution : Volume of Hollow cylinder = πh(R + r)(R - r) Volume of the wood in the pencil = x 24 x ( + ) x ( - ) = 75.43 x ( ) x cm3 = 75.43X55 / 100 cm3 = 4148.65 / 100 = 41.49 cm3 Volume of the wood used in the pencil is 41.49 cm3
|
| 2) A lead pencil is in the shape of right circular cylinder. The pencil is 27cm long and its radius is 9 mm. If the lead is of radius 2mm, then find find the volume of the wood used in the pencil. 27cm 9mm 2mm(lead) Answer: 65.34 cm3 SOLUTION 1 : Given: Length of pencil (h) = 27cm Radius of the pencil (R) = 9mm = cm Radius of the lead = r = 2 mm = cm To find : Volume of the wood used in the pencil Solution : Volume of Hollow cylinder = πh(R + r)(R - r) Volume of the wood in the pencil = x 27 x ( + ) x ( - ) = 84.86 x ( ) x cm3 = 84.86X77 / 100 cm3 = 6534.22 / 100 = 65.34 cm3 Volume of the wood used in the pencil is 65.34 cm3
|
| 3) A lead pencil is in the shape of right circular cylinder. The pencil is 25cm long and its radius is 8 mm. If the lead is of radius 1mm, then find find the volume of the wood used in the pencil. 25cm 8mm 1mm(lead) Answer: 49.50 cm3 SOLUTION 1 : Given: Length of pencil (h) = 25cm Radius of the pencil (R) = 8mm = cm Radius of the lead = r = 1 mm = cm To find : Volume of the wood used in the pencil Solution : Volume of Hollow cylinder = πh(R + r)(R - r) Volume of the wood in the pencil = x 25 x ( + ) x ( - ) = 78.57 x ( ) x cm3 = 78.57X63 / 100 cm3 = 4949.91 / 100 = 49.50 cm3 Volume of the wood used in the pencil is 49.50 cm3
|
| 4) A lead pencil is in the shape of right circular cylinder. The pencil is 20cm long and its radius is 7 mm. If the lead is of radius 2mm, then find find the volume of the wood used in the pencil. 20cm 7mm 2mm(lead) Answer: 28.29 cm3 SOLUTION 1 : Given: Length of pencil (h) = 20cm Radius of the pencil (R) = 7mm = cm Radius of the lead = r = 2 mm = cm To find : Volume of the wood used in the pencil Solution : Volume of Hollow cylinder = πh(R + r)(R - r) Volume of the wood in the pencil = x 20 x ( + ) x ( - ) = 62.86 x ( ) x cm3 = 62.86X45 / 100 cm3 = 2828.7 / 100 = 28.29 cm3 Volume of the wood used in the pencil is 28.29 cm3
|
| 5) A lead pencil is in the shape of right circular cylinder. The pencil is 28cm long and its radius is 6 mm. If the lead is of radius 1mm, then find find the volume of the wood used in the pencil. 28cm 6mm 1mm(lead) Answer: 30.80 cm3 SOLUTION 1 : Given: Length of pencil (h) = 28cm Radius of the pencil (R) = 6mm = cm Radius of the lead = r = 1 mm = cm To find : Volume of the wood used in the pencil Solution : Volume of Hollow cylinder = πh(R + r)(R - r) Volume of the wood in the pencil = x 28 x ( + ) x ( - ) = 88.00 x ( ) x cm3 = 88.00X35 / 100 cm3 = 3080 / 100 = 30.80 cm3 Volume of the wood used in the pencil is 30.80 cm3
|
| 6) A lead pencil is in the shape of right circular cylinder. The pencil is 24cm long and its radius is 5 mm. If the lead is of radius 2mm, then find find the volume of the wood used in the pencil. 24cm 5mm 2mm(lead) Answer: 15.84 cm3 SOLUTION 1 : Given: Length of pencil (h) = 24cm Radius of the pencil (R) = 5mm = cm Radius of the lead = r = 2 mm = cm To find : Volume of the wood used in the pencil Solution : Volume of Hollow cylinder = πh(R + r)(R - r) Volume of the wood in the pencil = x 24 x ( + ) x ( - ) = 75.43 x ( ) x cm3 = 75.43X21 / 100 cm3 = 1584.03 / 100 = 15.84 cm3 Volume of the wood used in the pencil is 15.84 cm3
|
| 7) A lead pencil is in the shape of right circular cylinder. The pencil is 28cm long and its radius is 8 mm. If the lead is of radius 1mm, then find find the volume of the wood used in the pencil. 28cm 8mm 1mm(lead) Answer: 55.44 cm3 SOLUTION 1 : Given: Length of pencil (h) = 28cm Radius of the pencil (R) = 8mm = cm Radius of the lead = r = 1 mm = cm To find : Volume of the wood used in the pencil Solution : Volume of Hollow cylinder = πh(R + r)(R - r) Volume of the wood in the pencil = x 28 x ( + ) x ( - ) = 88.00 x ( ) x cm3 = 88.00X63 / 100 cm3 = 5544 / 100 = 55.44 cm3 Volume of the wood used in the pencil is 55.44 cm3
|
| 8) A lead pencil is in the shape of right circular cylinder. The pencil is 24cm long and its radius is 9 mm. If the lead is of radius 1mm, then find find the volume of the wood used in the pencil. 24cm 9mm 1mm(lead) Answer: 60.34 cm3 SOLUTION 1 : Given: Length of pencil (h) = 24cm Radius of the pencil (R) = 9mm = cm Radius of the lead = r = 1 mm = cm To find : Volume of the wood used in the pencil Solution : Volume of Hollow cylinder = πh(R + r)(R - r) Volume of the wood in the pencil = x 24 x ( + ) x ( - ) = 75.43 x ( ) x cm3 = 75.43X80 / 100 cm3 = 6034.4 / 100 = 60.34 cm3 Volume of the wood used in the pencil is 60.34 cm3
|
| 9) A lead pencil is in the shape of right circular cylinder. The pencil is 30cm long and its radius is 5 mm. If the lead is of radius 1mm, then find find the volume of the wood used in the pencil. 30cm 5mm 1mm(lead) Answer: 22.63 cm3 SOLUTION 1 : Given: Length of pencil (h) = 30cm Radius of the pencil (R) = 5mm = cm Radius of the lead = r = 1 mm = cm To find : Volume of the wood used in the pencil Solution : Volume of Hollow cylinder = πh(R + r)(R - r) Volume of the wood in the pencil = x 30 x ( + ) x ( - ) = 94.29 x ( ) x cm3 = 94.29X24 / 100 cm3 = 2262.96 / 100 = 22.63 cm3 Volume of the wood used in the pencil is 22.63 cm3
|
| 10) A lead pencil is in the shape of right circular cylinder. The pencil is 23cm long and its radius is 6 mm. If the lead is of radius 3mm, then find find the volume of the wood used in the pencil. 23cm 6mm 3mm(lead) Answer: 19.52 cm3 SOLUTION 1 : Given: Length of pencil (h) = 23cm Radius of the pencil (R) = 6mm = cm Radius of the lead = r = 3 mm = cm To find : Volume of the wood used in the pencil Solution : Volume of Hollow cylinder = πh(R + r)(R - r) Volume of the wood in the pencil = x 23 x ( + ) x ( - ) = 72.29 x ( ) x ( ) cm3 = 72.29X27 / 100 cm3 = 1951.83 / 100 = 19.52 cm3 Volume of the wood used in the pencil is 19.52 cm3
|