Written Instructions:
For each Multiple Choice Question (MCQ), four options are given. One of them is the correct answer. Make your choice (1,2,3 or 4). Write your answers in the brackets provided..
For each Short Answer Question(SAQ) and Long Answer Question(LAQ), write your answers in the blanks provided.
Leave your answers in the simplest form or correct to two decimal places.
| 1) Radius and slant height of a cone are 16 cm and 35 cm respectively. Find its volume. 35cm 16cm cm3 Answer:_______________ |
| 2) Radius and slant height of a cone are 17 cm and 28 cm respectively. Find its volume. 28cm 17cm cm3 Answer:_______________ |
| 3) Radius and slant height of a cone are 20 cm and 24 cm respectively. Find its volume. 24cm 20cm cm3 Answer:_______________ |
| 4) Radius and slant height of a cone are 13 cm and 27 cm respectively. Find its volume. 27cm 13cm cm3 Answer:_______________ |
| 5) Radius and slant height of a cone are 18 cm and 30 cm respectively. Find its volume. 30cm 18cm cm3 Answer:_______________ |
| 6) Radius and slant height of a cone are 15 cm and 34 cm respectively. Find its volume. 34cm 15cm cm3 Answer:_______________ |
| 7) Radius and slant height of a cone are 15 cm and 29 cm respectively. Find its volume. 29cm 15cm cm3 Answer:_______________ |
| 8) Radius and slant height of a cone are 16 cm and 22 cm respectively. Find its volume. 22cm 16cm cm3 Answer:_______________ |
| 9) Radius and slant height of a cone are 16 cm and 33 cm respectively. Find its volume. 33cm 16cm cm3 Answer:_______________ |
| 10) Radius and slant height of a cone are 17 cm and 34 cm respectively. Find its volume. 34cm 17cm cm3 Answer:_______________ |
| 1) Radius and slant height of a cone are 16 cm and 35 cm respectively. Find its volume. 35cm 16cm Answer: 8348.77 cm3 SOLUTION 1 : Given: Rarius (r) = 16 cm slant height ( l ) = 35 cm Height (h) = √ l2-r2 = √ 352- 162 = √ 1225-256 = √ 969 height (h) = 31.13 cm Volume of the cone = π r2h cubic unis. x x 16 x 16 x 31.13 Volume of the cone = 8348.77cm3
|
| 2) Radius and slant height of a cone are 17 cm and 28 cm respectively. Find its volume. 28cm 17cm Answer: 6736.45 cm3 SOLUTION 1 : Given: Rarius (r) = 17 cm slant height ( l ) = 28 cm Height (h) = √ l2-r2 = √ 282- 172 = √ 784-289 = √ 495 height (h) = 22.25 cm Volume of the cone = π r2h cubic unis. x x 17 x 17 x 22.25 Volume of the cone = 6736.45cm3
|
| 3) Radius and slant height of a cone are 20 cm and 24 cm respectively. Find its volume. 24cm 20cm Answer: 5560.76 cm3 SOLUTION 1 : Given: Rarius (r) = 20 cm slant height ( l ) = 24 cm Height (h) = √ l2-r2 = √ 242- 202 = √ 576-400 = √ 176 height (h) = 13.27 cm Volume of the cone = π r2h cubic unis. x x 20 x 20 x 13.27 Volume of the cone = 5560.76cm3
|
| 4) Radius and slant height of a cone are 13 cm and 27 cm respectively. Find its volume. 27cm 13cm Answer: 4188.95 cm3 SOLUTION 1 : Given: Rarius (r) = 13 cm slant height ( l ) = 27 cm Height (h) = √ l2-r2 = √ 272- 132 = √ 729-169 = √ 560 height (h) = 23.66 cm Volume of the cone = π r2h cubic unis. x x 13 x 13 x 23.66 Volume of the cone = 4188.95cm3
|
| 5) Radius and slant height of a cone are 18 cm and 30 cm respectively. Find its volume. 30cm 18cm Answer: 8146.29 cm3 SOLUTION 1 : Given: Rarius (r) = 18 cm slant height ( l ) = 30 cm Height (h) = √ l2-r2 = √ 302- 182 = √ 900-324 = √ 576 height (h) = 24.00 cm Volume of the cone = π r2h cubic unis. x x 18 x 18 x 24.00 Volume of the cone = 8146.29cm3
|
| 6) Radius and slant height of a cone are 15 cm and 34 cm respectively. Find its volume. 34cm 15cm Answer: 7191.64 cm3 SOLUTION 1 : Given: Rarius (r) = 15 cm slant height ( l ) = 34 cm Height (h) = √ l2-r2 = √ 342- 152 = √ 1156-225 = √ 931 height (h) = 30.51 cm Volume of the cone = π r2h cubic unis. x x 15 x 15 x 30.51 Volume of the cone = 7191.64cm3
|
| 7) Radius and slant height of a cone are 15 cm and 29 cm respectively. Find its volume. 29cm 15cm Answer: 5850.43 cm3 SOLUTION 1 : Given: Rarius (r) = 15 cm slant height ( l ) = 29 cm Height (h) = √ l2-r2 = √ 292- 152 = √ 841-225 = √ 616 height (h) = 24.82 cm Volume of the cone = π r2h cubic unis. x x 15 x 15 x 24.82 Volume of the cone = 5850.43cm3
|
| 8) Radius and slant height of a cone are 16 cm and 22 cm respectively. Find its volume. 22cm 16cm Answer: 4049.68 cm3 SOLUTION 1 : Given: Rarius (r) = 16 cm slant height ( l ) = 22 cm Height (h) = √ l2-r2 = √ 222- 162 = √ 484-256 = √ 228 height (h) = 15.10 cm Volume of the cone = π r2h cubic unis. x x 16 x 16 x 15.10 Volume of the cone = 4049.68cm3
|
| 9) Radius and slant height of a cone are 16 cm and 33 cm respectively. Find its volume. 33cm 16cm Answer: 7739.98 cm3 SOLUTION 1 : Given: Rarius (r) = 16 cm slant height ( l ) = 33 cm Height (h) = √ l2-r2 = √ 332- 162 = √ 1089-256 = √ 833 height (h) = 28.86 cm Volume of the cone = π r2h cubic unis. x x 16 x 16 x 28.86 Volume of the cone = 7739.98cm3
|
| 10) Radius and slant height of a cone are 17 cm and 34 cm respectively. Find its volume. 34cm 17cm Answer: 8913.31 cm3 SOLUTION 1 : Given: Rarius (r) = 17 cm slant height ( l ) = 34 cm Height (h) = √ l2-r2 = √ 342- 172 = √ 1156-289 = √ 867 height (h) = 29.44 cm Volume of the cone = π r2h cubic unis. x x 17 x 17 x 29.44 Volume of the cone = 8913.31cm3
|