Written Instructions:
For each Multiple Choice Question (MCQ), four options are given. One of them is the correct answer. Make your choice (1,2,3 or 4). Write your answers in the brackets provided..
For each Short Answer Question(SAQ) and Long Answer Question(LAQ), write your answers in the blanks provided.
Leave your answers in the simplest form or correct to two decimal places.
| 1) Radius and slant height of a cone are 16 cm and 32 cm respectively. Find its volume. 32cm 16cm cm3 Answer:_______________ |
| 2) Radius and slant height of a cone are 12 cm and 22 cm respectively. Find its volume. 22cm 12cm cm3 Answer:_______________ |
| 3) Radius and slant height of a cone are 12 cm and 34 cm respectively. Find its volume. 34cm 12cm cm3 Answer:_______________ |
| 4) Radius and slant height of a cone are 22 cm and 22 cm respectively. Find its volume. 22cm 22cm cm3 Answer:_______________ |
| 5) Radius and slant height of a cone are 20 cm and 24 cm respectively. Find its volume. 24cm 20cm cm3 Answer:_______________ |
| 6) Radius and slant height of a cone are 13 cm and 27 cm respectively. Find its volume. 27cm 13cm cm3 Answer:_______________ |
| 7) Radius and slant height of a cone are 17 cm and 26 cm respectively. Find its volume. 26cm 17cm cm3 Answer:_______________ |
| 8) Radius and slant height of a cone are 12 cm and 32 cm respectively. Find its volume. 32cm 12cm cm3 Answer:_______________ |
| 9) Radius and slant height of a cone are 16 cm and 31 cm respectively. Find its volume. 31cm 16cm cm3 Answer:_______________ |
| 10) Radius and slant height of a cone are 21 cm and 34 cm respectively. Find its volume. 34cm 21cm cm3 Answer:_______________ |
| 1) Radius and slant height of a cone are 16 cm and 32 cm respectively. Find its volume. 32cm 16cm Answer: 7431.56 cm3 SOLUTION 1 : Given: Rarius (r) = 16 cm slant height ( l ) = 32 cm Height (h) = √ l2-r2 = √ 322- 162 = √ 1024-256 = √ 768 height (h) = 27.71 cm Volume of the cone = π r2h cubic unis. x x 16 x 16 x 27.71 Volume of the cone = 7431.56cm3
|
| 2) Radius and slant height of a cone are 12 cm and 22 cm respectively. Find its volume. 22cm 12cm Answer: 2781.81 cm3 SOLUTION 1 : Given: Rarius (r) = 12 cm slant height ( l ) = 22 cm Height (h) = √ l2-r2 = √ 222- 122 = √ 484-144 = √ 340 height (h) = 18.44 cm Volume of the cone = π r2h cubic unis. x x 12 x 12 x 18.44 Volume of the cone = 2781.81cm3
|
| 3) Radius and slant height of a cone are 12 cm and 34 cm respectively. Find its volume. 34cm 12cm Answer: 4798.77 cm3 SOLUTION 1 : Given: Rarius (r) = 12 cm slant height ( l ) = 34 cm Height (h) = √ l2-r2 = √ 342- 122 = √ 1156-144 = √ 1012 height (h) = 31.81 cm Volume of the cone = π r2h cubic unis. x x 12 x 12 x 31.81 Volume of the cone = 4798.77cm3
|
| 4) Radius and slant height of a cone are 22 cm and 22 cm respectively. Find its volume. 22cm 22cm Answer: 0.00 cm3 SOLUTION 1 : Given: Rarius (r) = 22 cm slant height ( l ) = 22 cm Height (h) = √ l2-r2 = √ 222- 222 = √ 484-484 = √ 0 height (h) = 0.00 cm Volume of the cone = π r2h cubic unis. x x 22 x 22 x 0.00 Volume of the cone = 0.00cm3
|
| 5) Radius and slant height of a cone are 20 cm and 24 cm respectively. Find its volume. 24cm 20cm Answer: 5560.76 cm3 SOLUTION 1 : Given: Rarius (r) = 20 cm slant height ( l ) = 24 cm Height (h) = √ l2-r2 = √ 242- 202 = √ 576-400 = √ 176 height (h) = 13.27 cm Volume of the cone = π r2h cubic unis. x x 20 x 20 x 13.27 Volume of the cone = 5560.76cm3
|
| 6) Radius and slant height of a cone are 13 cm and 27 cm respectively. Find its volume. 27cm 13cm Answer: 4188.95 cm3 SOLUTION 1 : Given: Rarius (r) = 13 cm slant height ( l ) = 27 cm Height (h) = √ l2-r2 = √ 272- 132 = √ 729-169 = √ 560 height (h) = 23.66 cm Volume of the cone = π r2h cubic unis. x x 13 x 13 x 23.66 Volume of the cone = 4188.95cm3
|
| 7) Radius and slant height of a cone are 17 cm and 26 cm respectively. Find its volume. 26cm 17cm Answer: 5955.33 cm3 SOLUTION 1 : Given: Rarius (r) = 17 cm slant height ( l ) = 26 cm Height (h) = √ l2-r2 = √ 262- 172 = √ 676-289 = √ 387 height (h) = 19.67 cm Volume of the cone = π r2h cubic unis. x x 17 x 17 x 19.67 Volume of the cone = 5955.33cm3
|
| 8) Radius and slant height of a cone are 12 cm and 32 cm respectively. Find its volume. 32cm 12cm Answer: 4474.42 cm3 SOLUTION 1 : Given: Rarius (r) = 12 cm slant height ( l ) = 32 cm Height (h) = √ l2-r2 = √ 322- 122 = √ 1024-144 = √ 880 height (h) = 29.66 cm Volume of the cone = π r2h cubic unis. x x 12 x 12 x 29.66 Volume of the cone = 4474.42cm3
|
| 9) Radius and slant height of a cone are 16 cm and 31 cm respectively. Find its volume. 31cm 16cm Answer: 7120.46 cm3 SOLUTION 1 : Given: Rarius (r) = 16 cm slant height ( l ) = 31 cm Height (h) = √ l2-r2 = √ 312- 162 = √ 961-256 = √ 705 height (h) = 26.55 cm Volume of the cone = π r2h cubic unis. x x 16 x 16 x 26.55 Volume of the cone = 7120.46cm3
|
| 10) Radius and slant height of a cone are 21 cm and 34 cm respectively. Find its volume. 34cm 21cm Answer: 12353.88 cm3 SOLUTION 1 : Given: Rarius (r) = 21 cm slant height ( l ) = 34 cm Height (h) = √ l2-r2 = √ 342- 212 = √ 1156-441 = √ 715 height (h) = 26.74 cm Volume of the cone = π r2h cubic unis. x x 21 x 21 x 26.74 Volume of the cone = 12353.88cm3
|