Written Instructions:
For each Multiple Choice Question (MCQ), four options are given. One of them is the correct answer. Make your choice (1,2,3 or 4). Write your answers in the brackets provided..
For each Short Answer Question(SAQ) and Long Answer Question(LAQ), write your answers in the blanks provided.
Leave your answers in the simplest form or correct to two decimal places.
| 1) Solve the following. subtract 5ab + 10bc - 10ac from 15ab - 9bc + 17ca ___ca Answer:_______________ |
| 2) Solve the following. subtract 10ab + 8bc - 12ac from 15ab - 16bc + 5ca ___ca Answer:_______________ |
| 3) Solve the following. subtract 10ab + 18bc - 7ac from 18ab - 5bc + 7ca ___ca Answer:_______________ |
| 4) Solve the following. subtract 5ab + 19bc - 18ac from 20ab - 15bc + 17ca ___ca Answer:_______________ |
| 5) Solve the following. subtract 2ab + 2bc - 20ac from 16ab - 4bc + 14ca ___ca Answer:_______________ |
| 6) Solve the following. subtract 2ab + 19bc - 20ac from 19ab - 18bc + 3ca ___ca Answer:_______________ |
| 7) Solve the following. subtract 10ab + 4bc - 7ac from 21ab - 9bc + 17ca ___ca Answer:_______________ |
| 8) Solve the following. subtract 3ab + 20bc - 12ac from 21ab - 10bc + 8ca ___ca Answer:_______________ |
| 9) Solve the following. subtract 6ab + 13bc - 2ac from 14ab - 4bc + 14ca ___ca Answer:_______________ |
| 10) Solve the following. subtract 6ab + 12bc - 18ac from 16ab - 14bc + 10ca ___ca Answer:_______________ |
| 1) Solve the following. subtract 5ab + 10bc - 10ac from 15ab - 9bc + 17ca Answer: 10ab Answer: -19bc Answer: 27ca SOLUTION 1 : (15ab - 9bc + 17ca) - (5ab + 10bc - 10ca) = 15ab - 9bc + 17ca - 5ab - 10bc + 10ca = (15ab - 5ab) + (-9bc - 10bc) + (17ca + 10ca) = (15 - 5)ab + (-9 - 10)bc + (17 + 10)ca = 10ab -19bc + 27ca |
| 2) Solve the following. subtract 10ab + 8bc - 12ac from 15ab - 16bc + 5ca Answer: 5ab Answer: -24bc Answer: 17ca SOLUTION 1 : (15ab - 16bc + 5ca) - (10ab + 8bc - 12ca) = 15ab - 16bc + 5ca - 10ab - 8bc + 12ca = (15ab - 10ab) + (-16bc - 8bc) + (5ca + 12ca) = (15 - 10)ab + (-16 - 8)bc + (5 + 12)ca = 5ab -24bc + 17ca |
| 3) Solve the following. subtract 10ab + 18bc - 7ac from 18ab - 5bc + 7ca Answer: 8ab Answer: -23bc Answer: 14ca SOLUTION 1 : (18ab - 5bc + 7ca) - (10ab + 18bc - 7ca) = 18ab - 5bc + 7ca - 10ab - 18bc + 7ca = (18ab - 10ab) + (-5bc - 18bc) + (7ca + 7ca) = (18 - 10)ab + (-5 - 18)bc + (7 + 7)ca = 8ab -23bc + 14ca |
| 4) Solve the following. subtract 5ab + 19bc - 18ac from 20ab - 15bc + 17ca Answer: 15ab Answer: -34bc Answer: 35ca SOLUTION 1 : (20ab - 15bc + 17ca) - (5ab + 19bc - 18ca) = 20ab - 15bc + 17ca - 5ab - 19bc + 18ca = (20ab - 5ab) + (-15bc - 19bc) + (17ca + 18ca) = (20 - 5)ab + (-15 - 19)bc + (17 + 18)ca = 15ab -34bc + 35ca |
| 5) Solve the following. subtract 2ab + 2bc - 20ac from 16ab - 4bc + 14ca Answer: 14ab Answer: -6bc Answer: 34ca SOLUTION 1 : (16ab - 4bc + 14ca) - (2ab + 2bc - 20ca) = 16ab - 4bc + 14ca - 2ab - 2bc + 20ca = (16ab - 2ab) + (-4bc - 2bc) + (14ca + 20ca) = (16 - 2)ab + (-4 - 2)bc + (14 + 20)ca = 14ab -6bc + 34ca |
| 6) Solve the following. subtract 2ab + 19bc - 20ac from 19ab - 18bc + 3ca Answer: 17ab Answer: -37bc Answer: 23ca SOLUTION 1 : (19ab - 18bc + 3ca) - (2ab + 19bc - 20ca) = 19ab - 18bc + 3ca - 2ab - 19bc + 20ca = (19ab - 2ab) + (-18bc - 19bc) + (3ca + 20ca) = (19 - 2)ab + (-18 - 19)bc + (3 + 20)ca = 17ab -37bc + 23ca |
| 7) Solve the following. subtract 10ab + 4bc - 7ac from 21ab - 9bc + 17ca Answer: 11ab Answer: -13bc Answer: 24ca SOLUTION 1 : (21ab - 9bc + 17ca) - (10ab + 4bc - 7ca) = 21ab - 9bc + 17ca - 10ab - 4bc + 7ca = (21ab - 10ab) + (-9bc - 4bc) + (17ca + 7ca) = (21 - 10)ab + (-9 - 4)bc + (17 + 7)ca = 11ab -13bc + 24ca |
| 8) Solve the following. subtract 3ab + 20bc - 12ac from 21ab - 10bc + 8ca Answer: 18ab Answer: -30bc Answer: 20ca SOLUTION 1 : (21ab - 10bc + 8ca) - (3ab + 20bc - 12ca) = 21ab - 10bc + 8ca - 3ab - 20bc + 12ca = (21ab - 3ab) + (-10bc - 20bc) + (8ca + 12ca) = (21 - 3)ab + (-10 - 20)bc + (8 + 12)ca = 18ab -30bc + 20ca |
| 9) Solve the following. subtract 6ab + 13bc - 2ac from 14ab - 4bc + 14ca Answer: 8ab Answer: -17bc Answer: 16ca SOLUTION 1 : (14ab - 4bc + 14ca) - (6ab + 13bc - 2ca) = 14ab - 4bc + 14ca - 6ab - 13bc + 2ca = (14ab - 6ab) + (-4bc - 13bc) + (14ca + 2ca) = (14 - 6)ab + (-4 - 13)bc + (14 + 2)ca = 8ab -17bc + 16ca |
| 10) Solve the following. subtract 6ab + 12bc - 18ac from 16ab - 14bc + 10ca Answer: 10ab Answer: -26bc Answer: 28ca SOLUTION 1 : (16ab - 14bc + 10ca) - (6ab + 12bc - 18ca) = 16ab - 14bc + 10ca - 6ab - 12bc + 18ca = (16ab - 6ab) + (-14bc - 12bc) + (10ca + 18ca) = (16 - 6)ab + (-14 - 12)bc + (10 + 18)ca = 10ab -26bc + 28ca |