Written Instructions:
For each Multiple Choice Question (MCQ), four options are given. One of them is the correct answer. Make your choice (1,2,3 or 4). Write your answers in the brackets provided..
For each Short Answer Question(SAQ) and Long Answer Question(LAQ), write your answers in the blanks provided.
Leave your answers in the simplest form or correct to two decimal places.
| 1) Solve the following. (21p2 - 14pf + 5f2) - (9p2 - 4pf - 4f2) p2 f2 - pf Answer:_______________ |
| 2) Solve the following. (27s2 - 23sc + 13c2) - (9s2 - 4sc - 10c2) ___c2 - sc Answer:_______________ |
| 3) Solve the following. (19u2 - 25uv + 14v2) - (1u2 - 5uv - 3v2) u2 v2 - uv Answer:_______________ |
| 4) Solve the following. (14r2 - 17rm + 13m2) - (5r2 - 8rm - 21m2) ___m2 - rm Answer:_______________ |
| 5) Solve the following. (13c2 - 13ca + 4a2) - (2c2 - 6ca - 10a2) ___c2 ___ca Answer:_______________ |
| 6) Solve the following. (23b2 - 17bf + 19f2) - (3b2 - 4bf - 25f2) b2 f2 - bf Answer:_______________ |
| 7) Solve the following. (14d2 - 25de + 11e2) - (7d2 - 3de - 10e2) d2 e2 - de Answer:_______________ |
| 8) Solve the following. (12n2 - 22nj + 12j2) - (1n2 - 4nj - 9j2) n2 j2 - nj Answer:_______________ |
| 9) Solve the following. (25i2 - 13ik + 5k2) - (7i2 - 4ik - 23k2) i2 k2 - ik Answer:_______________ |
| 10) Solve the following. (18r2 - 21ry + 15y2) - (3r2 - 5ry - 18y2) r2 y2 - ry Answer:_______________ |
| 1) Solve the following. (21q2 - 14qs + 5s2) - (9q2 - 4qs - 4s2) Answer: 12q2 Answer: 9s2 - Answer: 10qs SOLUTION 1 : 21q2 - 14qs + 5s2 - 9q2 + 4qs + 4s2 = ( 21q2 - 9q2 ) + ( 5s2 + 4s2 ) + ( -14qs + 4qs ) = (21 - 9)q2 + (5 + 4)s2 + ( -14 + 4)qs = (12)q2 + (9)s2 + ( -10)qs = 12q2 + 9s2 - 10qs |
| 2) Solve the following. (27b2 - 23bp + 13p2) - (9b2 - 4bp - 10p2) Answer: 18b2 Answer: 23p2 - Answer: 19bp SOLUTION 1 : 27b2 - 23bp + 13p2 - 9b2 + 4bp + 10p2 = ( 27b2 - 9b2 ) + ( 13p2 + 10p2 ) + ( -23bp + 4bp ) = (27 - 9)b2 + (13 + 10)p2 + ( -23 + 4)bp = (18)b2 + (23)p2 + ( -19)bp = 18b2 + 23p2 - 19bp |
| 3) Solve the following. (19s2 - 25sv + 14v2) - (1s2 - 5sv - 3v2) Answer: 18s2 Answer: 17v2 - Answer: 20sv SOLUTION 1 : 19s2 - 25sv + 14v2 - 1s2 + 5sv + 3v2 = ( 19s2 - 1s2 ) + ( 14v2 + 3v2 ) + ( -25sv + 5sv ) = (19 - 1)s2 + (14 + 3)v2 + ( -25 + 5)sv = (18)s2 + (17)v2 + ( -20)sv = 18s2 + 17v2 - 20sv |
| 4) Solve the following. (14u2 - 17ue + 13e2) - (5u2 - 8ue - 21e2) Answer: 9u2 Answer: 34e2 - Answer: 9ue SOLUTION 1 : 14u2 - 17ue + 13e2 - 5u2 + 8ue + 21e2 = ( 14u2 - 5u2 ) + ( 13e2 + 21e2 ) + ( -17ue + 8ue ) = (14 - 5)u2 + (13 + 21)e2 + ( -17 + 8)ue = (9)u2 + (34)e2 + ( -9)ue = 9u2 + 34e2 - 9ue |
| 5) Solve the following. (13a2 - 13az + 4z2) - (2a2 - 6az - 10z2) Answer: 11a2 Answer: 14z2 - Answer: 7az SOLUTION 1 : 13a2 - 13az + 4z2 - 2a2 + 6az + 10z2 = ( 13a2 - 2a2 ) + ( 4z2 + 10z2 ) + ( -13az + 6az ) = (13 - 2)a2 + (4 + 10)z2 + ( -13 + 6)az = (11)a2 + (14)z2 + ( -7)az = 11a2 + 14z2 - 7az |
| 6) Solve the following. (23u2 - 17ui + 19i2) - (3u2 - 4ui - 25i2) Answer: 20u2 Answer: 44i2 - Answer: 13ui SOLUTION 1 : 23u2 - 17ui + 19i2 - 3u2 + 4ui + 25i2 = ( 23u2 - 3u2 ) + ( 19i2 + 25i2 ) + ( -17ui + 4ui ) = (23 - 3)u2 + (19 + 25)i2 + ( -17 + 4)ui = (20)u2 + (44)i2 + ( -13)ui = 20u2 + 44i2 - 13ui |
| 7) Solve the following. (14s2 - 25sb + 11b2) - (7s2 - 3sb - 10b2) Answer: 7s2 Answer: 21b2 - Answer: 22sb SOLUTION 1 : 14s2 - 25sb + 11b2 - 7s2 + 3sb + 10b2 = ( 14s2 - 7s2 ) + ( 11b2 + 10b2 ) + ( -25sb + 3sb ) = (14 - 7)s2 + (11 + 10)b2 + ( -25 + 3)sb = (7)s2 + (21)b2 + ( -22)sb = 7s2 + 21b2 - 22sb |
| 8) Solve the following. (12z2 - 22zn + 12n2) - (1z2 - 4zn - 9n2) Answer: 11z2 Answer: 21n2 - Answer: 18zn SOLUTION 1 : 12z2 - 22zn + 12n2 - 1z2 + 4zn + 9n2 = ( 12z2 - 1z2 ) + ( 12n2 + 9n2 ) + ( -22zn + 4zn ) = (12 - 1)z2 + (12 + 9)n2 + ( -22 + 4)zn = (11)z2 + (21)n2 + ( -18)zn = 11z2 + 21n2 - 18zn |
| 9) Solve the following. (25k2 - 13kf + 5f2) - (7k2 - 4kf - 23f2) Answer: 18k2 Answer: 28f2 - Answer: 9kf SOLUTION 1 : 25k2 - 13kf + 5f2 - 7k2 + 4kf + 23f2 = ( 25k2 - 7k2 ) + ( 5f2 + 23f2 ) + ( -13kf + 4kf ) = (25 - 7)k2 + (5 + 23)f2 + ( -13 + 4)kf = (18)k2 + (28)f2 + ( -9)kf = 18k2 + 28f2 - 9kf |
| 10) Solve the following. (18b2 - 21bm + 15m2) - (3b2 - 5bm - 18m2) Answer: 15b2 Answer: 33m2 - Answer: 16bm SOLUTION 1 : 18b2 - 21bm + 15m2 - 3b2 + 5bm + 18m2 = ( 18b2 - 3b2 ) + ( 15m2 + 18m2 ) + ( -21bm + 5bm ) = (18 - 3)b2 + (15 + 18)m2 + ( -21 + 5)bm = (15)b2 + (33)m2 + ( -16)bm = 15b2 + 33m2 - 16bm |