Written Instructions:
For each Multiple Choice Question (MCQ), four options are given. One of them is the correct answer. Make your choice (1,2,3 or 4). Write your answers in the brackets provided..
For each Short Answer Question(SAQ) and Long Answer Question(LAQ), write your answers in the blanks provided.
Leave your answers in the simplest form or correct to two decimal places.
| 1) Find the common difference and 16th term of the A.P ,125, 123, 121,119.... . Difference = 16th term Answer:_______________ |
| 2) Find the common difference and 11th term of the A.P ,127, 124, 121,118.... . Difference = 11th term Answer:_______________ |
| 3) Find the common difference and 11th term of the A.P ,102, 97, 92,87.... . Difference = 11th term Answer:_______________ |
| 4) Find the common difference and 10th term of the A.P ,107, 104, 101,98.... . Difference = 10th term Answer:_______________ |
| 5) Find the common difference and 11th term of the A.P ,116, 114, 112,110.... . Difference = 11th term Answer:_______________ |
| 6) Find the common difference and 15th term of the A.P ,146, 144, 142,140.... . Difference = 15th term Answer:_______________ |
| 7) Find the common difference and 11th term of the A.P ,104, 100, 96,92.... . Difference = 11th term Answer:_______________ |
| 8) Find the common difference and 10th term of the A.P ,138, 135, 132,129.... . Difference = 10th term Answer:_______________ |
| 9) Find the common difference and 15th term of the A.P ,108, 104, 100,96.... . Difference = 15th term Answer:_______________ |
| 10) Find the common difference and 19th term of the A.P ,135, 131, 127,123.... . Difference = 19th term Answer:_______________ |
| 1) Find the common difference and 16th term of the A.P ,125, 123, 121,119.... . Difference = Answer: -2 16th term Answer: 95 SOLUTION 1 : Given A.P. is 125,123,121,119.... Here a = 125 d = 123 - 125 d = -2 tn = a + (n-1)d For 16th term put n = 16 t16 = 125 + (16-1)-2 = 125 + (15x -2) = 125-30 = 95 Common difference d = -2 16th term t16 = 95
|
| 2) Find the common difference and 11th term of the A.P ,127, 124, 121,118.... . Difference = Answer: -3 11th term Answer: 97 SOLUTION 1 : Given A.P. is 127,124,121,118.... Here a = 127 d = 124 - 127 d = -3 tn = a + (n-1)d For 11th term put n = 11 t11 = 127 + (11-1)-3 = 127 + (10x -3) = 127-30 = 97 Common difference d = -3 11th term t11 = 97
|
| 3) Find the common difference and 11th term of the A.P ,102, 97, 92,87.... . Difference = Answer: -5 11th term Answer: 52 SOLUTION 1 : Given A.P. is 102,97,92,87.... Here a = 102 d = 97 - 102 d = -5 tn = a + (n-1)d For 11th term put n = 11 t11 = 102 + (11-1)-5 = 102 + (10x -5) = 102-50 = 52 Common difference d = -5 11th term t11 = 52
|
| 4) Find the common difference and 10th term of the A.P ,107, 104, 101,98.... . Difference = Answer: -3 10th term Answer: 80 SOLUTION 1 : Given A.P. is 107,104,101,98.... Here a = 107 d = 104 - 107 d = -3 tn = a + (n-1)d For 10th term put n = 10 t10 = 107 + (10-1)-3 = 107 + (9x -3) = 107-27 = 80 Common difference d = -3 10th term t10 = 80
|
| 5) Find the common difference and 11th term of the A.P ,116, 114, 112,110.... . Difference = Answer: -2 11th term Answer: 96 SOLUTION 1 : Given A.P. is 116,114,112,110.... Here a = 116 d = 114 - 116 d = -2 tn = a + (n-1)d For 11th term put n = 11 t11 = 116 + (11-1)-2 = 116 + (10x -2) = 116-20 = 96 Common difference d = -2 11th term t11 = 96
|
| 6) Find the common difference and 15th term of the A.P ,146, 144, 142,140.... . Difference = Answer: -2 15th term Answer: 118 SOLUTION 1 : Given A.P. is 146,144,142,140.... Here a = 146 d = 144 - 146 d = -2 tn = a + (n-1)d For 15th term put n = 15 t15 = 146 + (15-1)-2 = 146 + (14x -2) = 146-28 = 118 Common difference d = -2 15th term t15 = 118
|
| 7) Find the common difference and 11th term of the A.P ,104, 100, 96,92.... . Difference = Answer: -4 11th term Answer: 64 SOLUTION 1 : Given A.P. is 104,100,96,92.... Here a = 104 d = 100 - 104 d = -4 tn = a + (n-1)d For 11th term put n = 11 t11 = 104 + (11-1)-4 = 104 + (10x -4) = 104-40 = 64 Common difference d = -4 11th term t11 = 64
|
| 8) Find the common difference and 10th term of the A.P ,138, 135, 132,129.... . Difference = Answer: -3 10th term Answer: 111 SOLUTION 1 : Given A.P. is 138,135,132,129.... Here a = 138 d = 135 - 138 d = -3 tn = a + (n-1)d For 10th term put n = 10 t10 = 138 + (10-1)-3 = 138 + (9x -3) = 138-27 = 111 Common difference d = -3 10th term t10 = 111
|
| 9) Find the common difference and 15th term of the A.P ,108, 104, 100,96.... . Difference = Answer: -4 15th term Answer: 52 SOLUTION 1 : Given A.P. is 108,104,100,96.... Here a = 108 d = 104 - 108 d = -4 tn = a + (n-1)d For 15th term put n = 15 t15 = 108 + (15-1)-4 = 108 + (14x -4) = 108-56 = 52 Common difference d = -4 15th term t15 = 52
|
| 10) Find the common difference and 19th term of the A.P ,135, 131, 127,123.... . Difference = Answer: -4 19th term Answer: 63 SOLUTION 1 : Given A.P. is 135,131,127,123.... Here a = 135 d = 131 - 135 d = -4 tn = a + (n-1)d For 19th term put n = 19 t19 = 135 + (19-1)-4 = 135 + (18x -4) = 135-72 = 63 Common difference d = -4 19th term t19 = 63
|