Written Instructions:
For each Multiple Choice Question (MCQ), four options are given. One of them is the correct answer. Make your choice (1,2,3 or 4). Write your answers in the brackets provided..
For each Short Answer Question(SAQ) and Long Answer Question(LAQ), write your answers in the blanks provided.
Leave your answers in the simplest form or correct to two decimal places.
| 1) How many terms are there in the following Arrithmetic Progression 20, 25, 30.....145 Difference = n = Answer:_______________ |
| 2) How many terms are there in the following Arrithmetic Progression 19, 23, 27.....187 Difference = n = Answer:_______________ |
| 3) How many terms are there in the following Arrithmetic Progression 18, 22, 26.....154 Difference = n = Answer:_______________ |
| 4) How many terms are there in the following Arrithmetic Progression 14, 16, 18.....82 Difference = n = Answer:_______________ |
| 5) How many terms are there in the following Arrithmetic Progression 10, 12, 14.....62 Difference = n = Answer:_______________ |
| 6) How many terms are there in the following Arrithmetic Progression 16, 18, 20.....66 Difference = n = Answer:_______________ |
| 7) How many terms are there in the following Arrithmetic Progression 7, 11, 15.....111 Difference = n = Answer:_______________ |
| 8) How many terms are there in the following Arrithmetic Progression 15, 19, 23.....115 Difference = n = Answer:_______________ |
| 9) How many terms are there in the following Arrithmetic Progression 16, 19, 22.....115 Difference = n = Answer:_______________ |
| 10) How many terms are there in the following Arrithmetic Progression 20, 22, 24.....74 Difference = n = Answer:_______________ |
| 1) How many terms are there in the following Arrithmetic Progression 20, 25, 30.....145 Difference = Answer: 5 n = Answer: 26 SOLUTION 1 : Given A.P. is 20,25,30.....145 Here a = 20 d = 25 - 20 d = 5 tn = a + (n-1)d tn = 145 a + (n-1)d = 145 t26 = 20 + (n-1)5 = 145 = 20 + (5n- 5) = 145 = 5n + 15 = 145 = 5n = 145-15 5n = 130 n = = 26
|
| 2) How many terms are there in the following Arrithmetic Progression 19, 23, 27.....187 Difference = Answer: 4 n = Answer: 43 SOLUTION 1 : Given A.P. is 19,23,27.....187 Here a = 19 d = 23 - 19 d = 4 tn = a + (n-1)d tn = 187 a + (n-1)d = 187 t43 = 19 + (n-1)4 = 187 = 19 + (4n- 4) = 187 = 4n + 15 = 187 = 4n = 187-15 4n = 172 n = = 43
|
| 3) How many terms are there in the following Arrithmetic Progression 18, 22, 26.....154 Difference = Answer: 4 n = Answer: 35 SOLUTION 1 : Given A.P. is 18,22,26.....154 Here a = 18 d = 22 - 18 d = 4 tn = a + (n-1)d tn = 154 a + (n-1)d = 154 t35 = 18 + (n-1)4 = 154 = 18 + (4n- 4) = 154 = 4n + 14 = 154 = 4n = 154-14 4n = 140 n = = 35
|
| 4) How many terms are there in the following Arrithmetic Progression 14, 16, 18.....82 Difference = Answer: 2 n = Answer: 35 SOLUTION 1 : Given A.P. is 14,16,18.....82 Here a = 14 d = 16 - 14 d = 2 tn = a + (n-1)d tn = 82 a + (n-1)d = 82 t35 = 14 + (n-1)2 = 82 = 14 + (2n- 2) = 82 = 2n + 12 = 82 = 2n = 82-12 2n = 70 n = = 35
|
| 5) How many terms are there in the following Arrithmetic Progression 10, 12, 14.....62 Difference = Answer: 2 n = Answer: 27 SOLUTION 1 : Given A.P. is 10,12,14.....62 Here a = 10 d = 12 - 10 d = 2 tn = a + (n-1)d tn = 62 a + (n-1)d = 62 t27 = 10 + (n-1)2 = 62 = 10 + (2n- 2) = 62 = 2n + 8 = 62 = 2n = 62-8 2n = 54 n = = 27
|
| 6) How many terms are there in the following Arrithmetic Progression 16, 18, 20.....66 Difference = Answer: 2 n = Answer: 26 SOLUTION 1 : Given A.P. is 16,18,20.....66 Here a = 16 d = 18 - 16 d = 2 tn = a + (n-1)d tn = 66 a + (n-1)d = 66 t26 = 16 + (n-1)2 = 66 = 16 + (2n- 2) = 66 = 2n + 14 = 66 = 2n = 66-14 2n = 52 n = = 26
|
| 7) How many terms are there in the following Arrithmetic Progression 7, 11, 15.....111 Difference = Answer: 4 n = Answer: 27 SOLUTION 1 : Given A.P. is 7,11,15.....111 Here a = 7 d = 11 - 7 d = 4 tn = a + (n-1)d tn = 111 a + (n-1)d = 111 t27 = 7 + (n-1)4 = 111 = 7 + (4n- 4) = 111 = 4n + 3 = 111 = 4n = 111-3 4n = 108 n = = 27
|
| 8) How many terms are there in the following Arrithmetic Progression 15, 19, 23.....115 Difference = Answer: 4 n = Answer: 26 SOLUTION 1 : Given A.P. is 15,19,23.....115 Here a = 15 d = 19 - 15 d = 4 tn = a + (n-1)d tn = 115 a + (n-1)d = 115 t26 = 15 + (n-1)4 = 115 = 15 + (4n- 4) = 115 = 4n + 11 = 115 = 4n = 115-11 4n = 104 n = = 26
|
| 9) How many terms are there in the following Arrithmetic Progression 16, 19, 22.....115 Difference = Answer: 3 n = Answer: 34 SOLUTION 1 : Given A.P. is 16,19,22.....115 Here a = 16 d = 19 - 16 d = 3 tn = a + (n-1)d tn = 115 a + (n-1)d = 115 t34 = 16 + (n-1)3 = 115 = 16 + (3n- 3) = 115 = 3n + 13 = 115 = 3n = 115-13 3n = 102 n = = 34
|
| 10) How many terms are there in the following Arrithmetic Progression 20, 22, 24.....74 Difference = Answer: 2 n = Answer: 28 SOLUTION 1 : Given A.P. is 20,22,24.....74 Here a = 20 d = 22 - 20 d = 2 tn = a + (n-1)d tn = 74 a + (n-1)d = 74 t28 = 20 + (n-1)2 = 74 = 20 + (2n- 2) = 74 = 2n + 18 = 74 = 2n = 74-18 2n = 56 n = = 28
|