Written Instructions:
For each Multiple Choice Question (MCQ), four options are given. One of them is the correct answer. Make your choice (1,2,3 or 4). Write your answers in the brackets provided..
For each Short Answer Question(SAQ) and Long Answer Question(LAQ), write your answers in the blanks provided.
Leave your answers in the simplest form or correct to two decimal places.
| 1) If A and B are two sets and U is the universal set such that n(U) = 792, n(A) = 371, n(B) = 491 and n(A∪B) = 494, find n(A‘∪B‘).
Answer:_______________ |
| 2) If A and B are two sets and U is the universal set such that n(U) = 878, n(A) = 342, n(B) = 326 and n(A∪B) = 490, find n(A‘∪B‘).
Answer:_______________ |
| 3) If A and B are two sets and U is the universal set such that n(U) = 961, n(A) = 312, n(B) = 462 and n(A∪B) = 429, find n(A‘∪B‘).
Answer:_______________ |
| 4) If A and B are two sets and U is the universal set such that n(U) = 937, n(A) = 324, n(B) = 301 and n(A∪B) = 442, find n(A‘∪B‘).
Answer:_______________ |
| 5) If A and B are two sets and U is the universal set such that n(U) = 719, n(A) = 305, n(B) = 484 and n(A∪B) = 430, find n(A‘∪B‘).
Answer:_______________ |
| 6) If A and B are two sets and U is the universal set such that n(U) = 829, n(A) = 353, n(B) = 303 and n(A∪B) = 409, find n(A‘∪B‘).
Answer:_______________ |
| 7) If A and B are two sets and U is the universal set such that n(U) = 956, n(A) = 368, n(B) = 337 and n(A∪B) = 440, find n(A‘∪B‘).
Answer:_______________ |
| 8) If A and B are two sets and U is the universal set such that n(U) = 886, n(A) = 368, n(B) = 334 and n(A∪B) = 499, find n(A‘∪B‘).
Answer:_______________ |
| 9) If A and B are two sets and U is the universal set such that n(U) = 852, n(A) = 351, n(B) = 447 and n(A∪B) = 416, find n(A‘∪B‘).
Answer:_______________ |
| 10) If A and B are two sets and U is the universal set such that n(U) = 929, n(A) = 307, n(B) = 452 and n(A∪B) = 451, find n(A‘∪B‘).
Answer:_______________ |
| 1) If A and B are two sets and U is the universal set such that n(U) = 792, n(A) = 371, n(B) = 491 and n(A∪B) = 494, find n(A‘∪B‘). Answer: 424 SOLUTION 1 : Given : n(U) = 792 n(A) = 371 n(B) = 491 n(A∪B) = 494, To find : n(A‘∪B‘). we know that A‘∪B‘ = (A∩B)‘ Now, n(A∪B) = n(A) + n(B) - n(A∩B) ∴ n(A∩B) = n(A) + n(B) - n(A∪B) = 371 + 491 - 494 = 862 - 494 = 368 ∴ n(A∩B) = 368 n(A‘∪B‘) = n[(A∩B)‘] = n(U) - n(A∩B) = 792 - 368 = 424 n(A‘∪B‘) = 424 |
| 2) If A and B are two sets and U is the universal set such that n(U) = 878, n(A) = 342, n(B) = 326 and n(A∪B) = 490, find n(A‘∪B‘). Answer: 700 SOLUTION 1 : Given : n(U) = 878 n(A) = 342 n(B) = 326 n(A∪B) = 490, To find : n(A‘∪B‘). we know that A‘∪B‘ = (A∩B)‘ Now, n(A∪B) = n(A) + n(B) - n(A∩B) ∴ n(A∩B) = n(A) + n(B) - n(A∪B) = 342 + 326 - 490 = 668 - 490 = 178 ∴ n(A∩B) = 178 n(A‘∪B‘) = n[(A∩B)‘] = n(U) - n(A∩B) = 878 - 178 = 700 n(A‘∪B‘) = 700 |
| 3) If A and B are two sets and U is the universal set such that n(U) = 961, n(A) = 312, n(B) = 462 and n(A∪B) = 429, find n(A‘∪B‘). Answer: 616 SOLUTION 1 : Given : n(U) = 961 n(A) = 312 n(B) = 462 n(A∪B) = 429, To find : n(A‘∪B‘). we know that A‘∪B‘ = (A∩B)‘ Now, n(A∪B) = n(A) + n(B) - n(A∩B) ∴ n(A∩B) = n(A) + n(B) - n(A∪B) = 312 + 462 - 429 = 774 - 429 = 345 ∴ n(A∩B) = 345 n(A‘∪B‘) = n[(A∩B)‘] = n(U) - n(A∩B) = 961 - 345 = 616 n(A‘∪B‘) = 616 |
| 4) If A and B are two sets and U is the universal set such that n(U) = 937, n(A) = 324, n(B) = 301 and n(A∪B) = 442, find n(A‘∪B‘). Answer: 754 SOLUTION 1 : Given : n(U) = 937 n(A) = 324 n(B) = 301 n(A∪B) = 442, To find : n(A‘∪B‘). we know that A‘∪B‘ = (A∩B)‘ Now, n(A∪B) = n(A) + n(B) - n(A∩B) ∴ n(A∩B) = n(A) + n(B) - n(A∪B) = 324 + 301 - 442 = 625 - 442 = 183 ∴ n(A∩B) = 183 n(A‘∪B‘) = n[(A∩B)‘] = n(U) - n(A∩B) = 937 - 183 = 754 n(A‘∪B‘) = 754 |
| 5) If A and B are two sets and U is the universal set such that n(U) = 719, n(A) = 305, n(B) = 484 and n(A∪B) = 430, find n(A‘∪B‘). Answer: 360 SOLUTION 1 : Given : n(U) = 719 n(A) = 305 n(B) = 484 n(A∪B) = 430, To find : n(A‘∪B‘). we know that A‘∪B‘ = (A∩B)‘ Now, n(A∪B) = n(A) + n(B) - n(A∩B) ∴ n(A∩B) = n(A) + n(B) - n(A∪B) = 305 + 484 - 430 = 789 - 430 = 359 ∴ n(A∩B) = 359 n(A‘∪B‘) = n[(A∩B)‘] = n(U) - n(A∩B) = 719 - 359 = 360 n(A‘∪B‘) = 360 |
| 6) If A and B are two sets and U is the universal set such that n(U) = 829, n(A) = 353, n(B) = 303 and n(A∪B) = 409, find n(A‘∪B‘). Answer: 582 SOLUTION 1 : Given : n(U) = 829 n(A) = 353 n(B) = 303 n(A∪B) = 409, To find : n(A‘∪B‘). we know that A‘∪B‘ = (A∩B)‘ Now, n(A∪B) = n(A) + n(B) - n(A∩B) ∴ n(A∩B) = n(A) + n(B) - n(A∪B) = 353 + 303 - 409 = 656 - 409 = 247 ∴ n(A∩B) = 247 n(A‘∪B‘) = n[(A∩B)‘] = n(U) - n(A∩B) = 829 - 247 = 582 n(A‘∪B‘) = 582 |
| 7) If A and B are two sets and U is the universal set such that n(U) = 956, n(A) = 368, n(B) = 337 and n(A∪B) = 440, find n(A‘∪B‘). Answer: 691 SOLUTION 1 : Given : n(U) = 956 n(A) = 368 n(B) = 337 n(A∪B) = 440, To find : n(A‘∪B‘). we know that A‘∪B‘ = (A∩B)‘ Now, n(A∪B) = n(A) + n(B) - n(A∩B) ∴ n(A∩B) = n(A) + n(B) - n(A∪B) = 368 + 337 - 440 = 705 - 440 = 265 ∴ n(A∩B) = 265 n(A‘∪B‘) = n[(A∩B)‘] = n(U) - n(A∩B) = 956 - 265 = 691 n(A‘∪B‘) = 691 |
| 8) If A and B are two sets and U is the universal set such that n(U) = 886, n(A) = 368, n(B) = 334 and n(A∪B) = 499, find n(A‘∪B‘). Answer: 683 SOLUTION 1 : Given : n(U) = 886 n(A) = 368 n(B) = 334 n(A∪B) = 499, To find : n(A‘∪B‘). we know that A‘∪B‘ = (A∩B)‘ Now, n(A∪B) = n(A) + n(B) - n(A∩B) ∴ n(A∩B) = n(A) + n(B) - n(A∪B) = 368 + 334 - 499 = 702 - 499 = 203 ∴ n(A∩B) = 203 n(A‘∪B‘) = n[(A∩B)‘] = n(U) - n(A∩B) = 886 - 203 = 683 n(A‘∪B‘) = 683 |
| 9) If A and B are two sets and U is the universal set such that n(U) = 852, n(A) = 351, n(B) = 447 and n(A∪B) = 416, find n(A‘∪B‘). Answer: 470 SOLUTION 1 : Given : n(U) = 852 n(A) = 351 n(B) = 447 n(A∪B) = 416, To find : n(A‘∪B‘). we know that A‘∪B‘ = (A∩B)‘ Now, n(A∪B) = n(A) + n(B) - n(A∩B) ∴ n(A∩B) = n(A) + n(B) - n(A∪B) = 351 + 447 - 416 = 798 - 416 = 382 ∴ n(A∩B) = 382 n(A‘∪B‘) = n[(A∩B)‘] = n(U) - n(A∩B) = 852 - 382 = 470 n(A‘∪B‘) = 470 |
| 10) If A and B are two sets and U is the universal set such that n(U) = 929, n(A) = 307, n(B) = 452 and n(A∪B) = 451, find n(A‘∪B‘). Answer: 621 SOLUTION 1 : Given : n(U) = 929 n(A) = 307 n(B) = 452 n(A∪B) = 451, To find : n(A‘∪B‘). we know that A‘∪B‘ = (A∩B)‘ Now, n(A∪B) = n(A) + n(B) - n(A∩B) ∴ n(A∩B) = n(A) + n(B) - n(A∪B) = 307 + 452 - 451 = 759 - 451 = 308 ∴ n(A∩B) = 308 n(A‘∪B‘) = n[(A∩B)‘] = n(U) - n(A∩B) = 929 - 308 = 621 n(A‘∪B‘) = 621 |