Written Instructions:
For each Multiple Choice Question (MCQ), four options are given. One of them is the correct answer. Make your choice (1,2,3 or 4). Write your answers in the brackets provided..
For each Short Answer Question(SAQ) and Long Answer Question(LAQ), write your answers in the blanks provided.
Leave your answers in the simplest form or correct to two decimal places.
| 1) In an isosceles trapezium
( ) |
| 2) The height of a trapezium whose sum of parallel sides is 10 cm and the area 170 cm2 is
( ) |
| 3) The area of trapezium is ______ sq.units. (A) h(a+b) (B) h(a+b) (C) h(a+b) (D) h(a-b)
( ) |
| 4) The sum of parallel sides of a trapezium is 24cm and height is 25cm. Then its area is...
( ) |
| 5) In an isosceles trapezium
( ) |
| 6) The height of a trapezium whose sum of parallel sides is 40 cm and the area 140 cm2 is
( ) |
| 7) The area of trapezium is ______ sq.units. (A) h(a+b) (B) h(a+b) (C) h(a+b) (D) h(a-b)
( ) |
| 8) The sum of parallel sides of a trapezium is 24cm and height is 20cm. Then its area is...
( ) |
| 9) In an isosceles trapezium
( ) |
| 10) The height of a trapezium whose sum of parallel sides is 20 cm and the area 120 cm2 is
( ) |
| 1) In an isosceles trapezium
Answer: 4 SOLUTION 1 : Ans = non parallel sides are equal
In an isosceles trapezium, non-parallel sides are equal. |
| 2) The height of a trapezium whose sum of parallel sides is 10 cm and the area 170 cm2 is
Answer: 1 SOLUTION 1 : Given, Area = 170 cm2 a + b = 10 Area of trapezium = h (a+b) = x h x 10 = 170 cm2 170 cm2 = 1 / h = = 34 cm. The height of trapezium = 34 cm. |
| 3) The area of trapezium is ______ sq.units. (A) h(a+b) (B) h(a+b) (C) h(a+b) (D) h(a-b)
Answer: 2 SOLUTION 1 : Ans = B Area of trapezium = h(a+b) sq.units. |
| 4) The sum of parallel sides of a trapezium is 24cm and height is 25cm. Then its area is...
Answer: 1 SOLUTION 1 : Given, a + b = 24 cm, h = 25 cm. Area of trapezium = h(a+b) = 1/ = 25 x 12 Area of trapezium = 300 cm2 |
| 5) In an isosceles trapezium
Answer: 1 SOLUTION 1 : Ans = non parallel sides are equal
In an isosceles trapezium, non-parallel sides are equal. |
| 6) The height of a trapezium whose sum of parallel sides is 40 cm and the area 140 cm2 is
Answer: 4 SOLUTION 1 : Given, Area = 140 cm2 a + b = 40 Area of trapezium = h (a+b) = x h x 40 = 140 cm2 140 cm2 = 1 / h = = 7 cm. The height of trapezium = 7 cm. |
| 7) The area of trapezium is ______ sq.units. (A) h(a+b) (B) h(a+b) (C) h(a+b) (D) h(a-b)
Answer: 4 SOLUTION 1 : Ans = B Area of trapezium = h(a+b) sq.units. |
| 8) The sum of parallel sides of a trapezium is 24cm and height is 20cm. Then its area is...
Answer: 1 SOLUTION 1 : Given, a + b = 24 cm, h = 20 cm. Area of trapezium = h(a+b) = 1/ = 20 x 12 Area of trapezium = 240 cm2 |
| 9) In an isosceles trapezium
Answer: 4 SOLUTION 1 : Ans = non parallel sides are equal
In an isosceles trapezium, non-parallel sides are equal. |
| 10) The height of a trapezium whose sum of parallel sides is 20 cm and the area 120 cm2 is
Answer: 4 SOLUTION 1 : Given, Area = 120 cm2 a + b = 20 Area of trapezium = h (a+b) = x h x 20 = 120 cm2 120 cm2 = 1 / h = = 12 cm. The height of trapezium = 12 cm. |