Written Instructions:
For each Multiple Choice Question (MCQ), four options are given. One of them is the correct answer. Make your choice (1,2,3 or 4). Write your answers in the brackets provided..
For each Short Answer Question(SAQ) and Long Answer Question(LAQ), write your answers in the blanks provided.
Leave your answers in the simplest form or correct to two decimal places.
| 1) The diameter of a car wheel is 2.8m. Find the distance travelled when it completes 260 revolutions. ___m. Answer:_______________ |
| 2) The diameter of a car wheel is 7m. Find the distance travelled when it completes 190 revolutions. ___m. Answer:_______________ |
| 3) The diameter of a car wheel is 3.5m. Find the distance travelled when it completes 200 revolutions. ___m. Answer:_______________ |
| 4) The diameter of a car wheel is 7.7m. Find the distance travelled when it completes 130 revolutions. ___m. Answer:_______________ |
| 5) The diameter of a car wheel is 5.6m. Find the distance travelled when it completes 220 revolutions. ___m. Answer:_______________ |
| 6) The diameter of a car wheel is 4.2m. Find the distance travelled when it completes 220 revolutions. ___m. Answer:_______________ |
| 7) The diameter of a car wheel is 8.4m. Find the distance travelled when it completes 160 revolutions. ___m. Answer:_______________ |
| 8) The diameter of a car wheel is 7m. Find the distance travelled when it completes 220 revolutions. ___m. Answer:_______________ |
| 9) The diameter of a car wheel is 6.3m. Find the distance travelled when it completes 290 revolutions. ___m. Answer:_______________ |
| 10) The diameter of a car wheel is 6.3m. Find the distance travelled when it completes 260 revolutions. ___m. Answer:_______________ |
| 1) The diameter of a car wheel is 2.8m. Find the distance travelled when it completes 260 revolutions. Answer: 2288m. SOLUTION 1 : Given, Number of revolutions = 260. diameter of the wheel = 2.8m Distance covered in one revolution = Circumference of wheel circumference of wheel = πd = x = 22 x 0.4 = 8.8 m. For one revolution, the distance covered = 8.8 m. For 260 revolutions, the distance covered = 8.8 x 260 = 2288 m. |
| 2) The diameter of a car wheel is 7m. Find the distance travelled when it completes 190 revolutions. Answer: 4180m. SOLUTION 1 : Given, Number of revolutions = 190. diameter of the wheel = 7m Distance covered in one revolution = Circumference of wheel circumference of wheel = πd = x = 22 x 1 = 22 m. For one revolution, the distance covered = 22 m. For 190 revolutions, the distance covered = 22 x 190 = 4180 m. |
| 3) The diameter of a car wheel is 3.5m. Find the distance travelled when it completes 200 revolutions. Answer: 2200m. SOLUTION 1 : Given, Number of revolutions = 200. diameter of the wheel = 3.5m Distance covered in one revolution = Circumference of wheel circumference of wheel = πd = x = 22 x 0.5 = 11 m. For one revolution, the distance covered = 11 m. For 200 revolutions, the distance covered = 11 x 200 = 2200 m. |
| 4) The diameter of a car wheel is 7.7m. Find the distance travelled when it completes 130 revolutions. Answer: 3146m. SOLUTION 1 : Given, Number of revolutions = 130. diameter of the wheel = 7.7m Distance covered in one revolution = Circumference of wheel circumference of wheel = πd = x = 22 x 1.1 = 24.2 m. For one revolution, the distance covered = 24.2 m. For 130 revolutions, the distance covered = 24.2 x 130 = 3146 m. |
| 5) The diameter of a car wheel is 5.6m. Find the distance travelled when it completes 220 revolutions. Answer: 3872m. SOLUTION 1 : Given, Number of revolutions = 220. diameter of the wheel = 5.6m Distance covered in one revolution = Circumference of wheel circumference of wheel = πd = x = 22 x 0.8 = 17.6 m. For one revolution, the distance covered = 17.6 m. For 220 revolutions, the distance covered = 17.6 x 220 = 3872 m. |
| 6) The diameter of a car wheel is 4.2m. Find the distance travelled when it completes 220 revolutions. Answer: 2904m. SOLUTION 1 : Given, Number of revolutions = 220. diameter of the wheel = 4.2m Distance covered in one revolution = Circumference of wheel circumference of wheel = πd = x = 22 x 0.6 = 13.2 m. For one revolution, the distance covered = 13.2 m. For 220 revolutions, the distance covered = 13.2 x 220 = 2904 m. |
| 7) The diameter of a car wheel is 8.4m. Find the distance travelled when it completes 160 revolutions. Answer: 4224m. SOLUTION 1 : Given, Number of revolutions = 160. diameter of the wheel = 8.4m Distance covered in one revolution = Circumference of wheel circumference of wheel = πd = x = 22 x 1.2 = 26.4 m. For one revolution, the distance covered = 26.4 m. For 160 revolutions, the distance covered = 26.4 x 160 = 4224 m. |
| 8) The diameter of a car wheel is 7m. Find the distance travelled when it completes 220 revolutions. Answer: 4840m. SOLUTION 1 : Given, Number of revolutions = 220. diameter of the wheel = 7m Distance covered in one revolution = Circumference of wheel circumference of wheel = πd = x = 22 x 1 = 22 m. For one revolution, the distance covered = 22 m. For 220 revolutions, the distance covered = 22 x 220 = 4840 m. |
| 9) The diameter of a car wheel is 6.3m. Find the distance travelled when it completes 290 revolutions. Answer: 5742m. SOLUTION 1 : Given, Number of revolutions = 290. diameter of the wheel = 6.3m Distance covered in one revolution = Circumference of wheel circumference of wheel = πd = x = 22 x 0.9 = 19.8 m. For one revolution, the distance covered = 19.8 m. For 290 revolutions, the distance covered = 19.8 x 290 = 5742 m. |
| 10) The diameter of a car wheel is 6.3m. Find the distance travelled when it completes 260 revolutions. Answer: 5148m. SOLUTION 1 : Given, Number of revolutions = 260. diameter of the wheel = 6.3m Distance covered in one revolution = Circumference of wheel circumference of wheel = πd = x = 22 x 0.9 = 19.8 m. For one revolution, the distance covered = 19.8 m. For 260 revolutions, the distance covered = 19.8 x 260 = 5148 m. |