Written Instructions:
For each Multiple Choice Question (MCQ), four options are given. One of them is the correct answer. Make your choice (1,2,3 or 4). Write your answers in the brackets provided..
For each Short Answer Question(SAQ) and Long Answer Question(LAQ), write your answers in the blanks provided.
Leave your answers in the simplest form or correct to two decimal places.
| 1) A play ground 40m X 25m is extended on all sides by 8m. What is the extended area. sq.m. Answer:_______________ |
| 2) A play ground 45m X 60m is extended on all sides by 4m. What is the extended area. sq.m. Answer:_______________ |
| 3) A play ground 65m X 55m is extended on all sides by 4m. What is the extended area. sq.m. Answer:_______________ |
| 4) A play ground 55m X 25m is extended on all sides by 5m. What is the extended area. sq.m. Answer:_______________ |
| 5) A play ground 50m X 45m is extended on all sides by 5m. What is the extended area. sq.m. Answer:_______________ |
| 6) A play ground 55m X 30m is extended on all sides by 5m. What is the extended area. sq.m. Answer:_______________ |
| 7) A play ground 55m X 45m is extended on all sides by 6m. What is the extended area. sq.m. Answer:_______________ |
| 8) A play ground 70m X 60m is extended on all sides by 9m. What is the extended area. sq.m. Answer:_______________ |
| 9) A play ground 45m X 55m is extended on all sides by 5m. What is the extended area. sq.m. Answer:_______________ |
| 10) A play ground 70m X 45m is extended on all sides by 6m. What is the extended area. sq.m. Answer:_______________ |
| 1) A play ground 40m X 25m is extended on all sides by 8m. What is the extended area. Answer: 2296 sq.m. SOLUTION 1 : Length of the play ground (l) = 40m Breadth of the play ground (b) = 25m Width (w) = 8m 8m 8m 8m 8m 40m 25m Area of the inner rectangle = l x b = 40 x 25 = 1000 sq.m Area of the outer rectangle = (l + 2w) x (b + 2w) ⇒2w = 2 x 8 = 16m = (40 + 16) x (25 + 16) = 56 x 41 = 2296 sq.m. |
| 2) A play ground 45m X 60m is extended on all sides by 4m. What is the extended area. Answer: 3604 sq.m. SOLUTION 1 : Length of the play ground (l) = 45m Breadth of the play ground (b) = 60m Width (w) = 4m 4m 4m 4m 4m 45m 60m Area of the inner rectangle = l x b = 45 x 60 = 2700 sq.m Area of the outer rectangle = (l + 2w) x (b + 2w) ⇒2w = 2 x 4 = 8m = (45 + 8) x (60 + 8) = 53 x 68 = 3604 sq.m. |
| 3) A play ground 65m X 55m is extended on all sides by 4m. What is the extended area. Answer: 4599 sq.m. SOLUTION 1 : Length of the play ground (l) = 65m Breadth of the play ground (b) = 55m Width (w) = 4m 4m 4m 4m 4m 65m 55m Area of the inner rectangle = l x b = 65 x 55 = 3575 sq.m Area of the outer rectangle = (l + 2w) x (b + 2w) ⇒2w = 2 x 4 = 8m = (65 + 8) x (55 + 8) = 73 x 63 = 4599 sq.m. |
| 4) A play ground 55m X 25m is extended on all sides by 5m. What is the extended area. Answer: 2275 sq.m. SOLUTION 1 : Length of the play ground (l) = 55m Breadth of the play ground (b) = 25m Width (w) = 5m 5m 5m 5m 5m 55m 25m Area of the inner rectangle = l x b = 55 x 25 = 1375 sq.m Area of the outer rectangle = (l + 2w) x (b + 2w) ⇒2w = 2 x 5 = 10m = (55 + 10) x (25 + 10) = 65 x 35 = 2275 sq.m. |
| 5) A play ground 50m X 45m is extended on all sides by 5m. What is the extended area. Answer: 3300 sq.m. SOLUTION 1 : Length of the play ground (l) = 50m Breadth of the play ground (b) = 45m Width (w) = 5m 5m 5m 5m 5m 50m 45m Area of the inner rectangle = l x b = 50 x 45 = 2250 sq.m Area of the outer rectangle = (l + 2w) x (b + 2w) ⇒2w = 2 x 5 = 10m = (50 + 10) x (45 + 10) = 60 x 55 = 3300 sq.m. |
| 6) A play ground 55m X 30m is extended on all sides by 5m. What is the extended area. Answer: 2600 sq.m. SOLUTION 1 : Length of the play ground (l) = 55m Breadth of the play ground (b) = 30m Width (w) = 5m 5m 5m 5m 5m 55m 30m Area of the inner rectangle = l x b = 55 x 30 = 1650 sq.m Area of the outer rectangle = (l + 2w) x (b + 2w) ⇒2w = 2 x 5 = 10m = (55 + 10) x (30 + 10) = 65 x 40 = 2600 sq.m. |
| 7) A play ground 55m X 45m is extended on all sides by 6m. What is the extended area. Answer: 3819 sq.m. SOLUTION 1 : Length of the play ground (l) = 55m Breadth of the play ground (b) = 45m Width (w) = 6m 6m 6m 6m 6m 55m 45m Area of the inner rectangle = l x b = 55 x 45 = 2475 sq.m Area of the outer rectangle = (l + 2w) x (b + 2w) ⇒2w = 2 x 6 = 12m = (55 + 12) x (45 + 12) = 67 x 57 = 3819 sq.m. |
| 8) A play ground 70m X 60m is extended on all sides by 9m. What is the extended area. Answer: 6864 sq.m. SOLUTION 1 : Length of the play ground (l) = 70m Breadth of the play ground (b) = 60m Width (w) = 9m 9m 9m 9m 9m 70m 60m Area of the inner rectangle = l x b = 70 x 60 = 4200 sq.m Area of the outer rectangle = (l + 2w) x (b + 2w) ⇒2w = 2 x 9 = 18m = (70 + 18) x (60 + 18) = 88 x 78 = 6864 sq.m. |
| 9) A play ground 45m X 55m is extended on all sides by 5m. What is the extended area. Answer: 3575 sq.m. SOLUTION 1 : Length of the play ground (l) = 45m Breadth of the play ground (b) = 55m Width (w) = 5m 5m 5m 5m 5m 45m 55m Area of the inner rectangle = l x b = 45 x 55 = 2475 sq.m Area of the outer rectangle = (l + 2w) x (b + 2w) ⇒2w = 2 x 5 = 10m = (45 + 10) x (55 + 10) = 55 x 65 = 3575 sq.m. |
| 10) A play ground 70m X 45m is extended on all sides by 6m. What is the extended area. Answer: 4674 sq.m. SOLUTION 1 : Length of the play ground (l) = 70m Breadth of the play ground (b) = 45m Width (w) = 6m 6m 6m 6m 6m 70m 45m Area of the inner rectangle = l x b = 70 x 45 = 3150 sq.m Area of the outer rectangle = (l + 2w) x (b + 2w) ⇒2w = 2 x 6 = 12m = (70 + 12) x (45 + 12) = 82 x 57 = 4674 sq.m. |