Written Instructions:
For each Multiple Choice Question (MCQ), four options are given. One of them is the correct answer. Make your choice (1,2,3 or 4). Write your answers in the brackets provided..
For each Short Answer Question(SAQ) and Long Answer Question(LAQ), write your answers in the blanks provided.
Leave your answers in the simplest form or correct to two decimal places.
| 1) Out of 102 Students in a class , 97 are boys.Find the ratio of (i) Boys to the total number of students (ii) Girls to the total number of students (iii)Boys to the Girls (i) : 102 (ii) : 102 (iii) : 5 Answer:_______________ |
| 2) Out of 116 Students in a class , 64 are boys.Find the ratio of (i) Boys to the total number of students (ii) Girls to the total number of students (iii)Boys to the Girls (i) : 116 (ii) : 116 (iii) : 52 Answer:_______________ |
| 3) Out of 140 Students in a class , 81 are boys.Find the ratio of (i) Boys to the total number of students (ii) Girls to the total number of students (iii)Boys to the Girls (i) : 140 (ii) : 140 (iii) : 59 Answer:_______________ |
| 4) Out of 110 Students in a class , 76 are boys.Find the ratio of (i) Boys to the total number of students (ii) Girls to the total number of students (iii)Boys to the Girls (i) : 110 (ii) : 110 (iii) : 34 Answer:_______________ |
| 5) Out of 103 Students in a class , 80 are boys.Find the ratio of (i) Boys to the total number of students (ii) Girls to the total number of students (iii)Boys to the Girls (i) : 103 (ii) : 103 (iii) : 23 Answer:_______________ |
| 6) Out of 140 Students in a class , 64 are boys.Find the ratio of (i) Boys to the total number of students (ii) Girls to the total number of students (iii)Boys to the Girls (i) : 140 (ii) : 140 (iii) : 76 Answer:_______________ |
| 7) Out of 110 Students in a class , 59 are boys.Find the ratio of (i) Boys to the total number of students (ii) Girls to the total number of students (iii)Boys to the Girls (i) : 110 (ii) : 110 (iii) : 51 Answer:_______________ |
| 8) Out of 150 Students in a class , 76 are boys.Find the ratio of (i) Boys to the total number of students (ii) Girls to the total number of students (iii)Boys to the Girls (i) : 150 (ii) : 150 (iii) : 74 Answer:_______________ |
| 9) Out of 110 Students in a class , 94 are boys.Find the ratio of (i) Boys to the total number of students (ii) Girls to the total number of students (iii)Boys to the Girls (i) : 110 (ii) : 110 (iii) : 16 Answer:_______________ |
| 10) Out of 116 Students in a class , 53 are boys.Find the ratio of (i) Boys to the total number of students (ii) Girls to the total number of students (iii)Boys to the Girls (i) : 116 (ii) : 116 (iii) : 63 Answer:_______________ |
| 1) Out of 102 Students in a class , 97 are boys.Find the ratio of (i) Boys to the total number of students (ii) Girls to the total number of students (iii)Boys to the Girls (i) Answer: 97 : 102 (ii) Answer: 5 : 102 (iii) Answer: 97 : 5 SOLUTION 1 : Given : Total number of students = 102 Boys = 97 Girls = 102-97 = 5 (i) Ratio of Boys to the total number of students = 97 : 102
(ii) Ratio of Girls to the total number of students = 5 : 102
(iii) Ratio of Boys to the Girls = 97 : 5 |
| 2) Out of 116 Students in a class , 64 are boys.Find the ratio of (i) Boys to the total number of students (ii) Girls to the total number of students (iii)Boys to the Girls (i) Answer: 64 : 116 (ii) Answer: 52 : 116 (iii) Answer: 64 : 52 SOLUTION 1 : Given : Total number of students = 116 Boys = 64 Girls = 116-64 = 52 (i) Ratio of Boys to the total number of students = 64 : 116
(ii) Ratio of Girls to the total number of students = 52 : 116
(iii) Ratio of Boys to the Girls = 64 : 52 |
| 3) Out of 140 Students in a class , 81 are boys.Find the ratio of (i) Boys to the total number of students (ii) Girls to the total number of students (iii)Boys to the Girls (i) Answer: 81 : 140 (ii) Answer: 59 : 140 (iii) Answer: 81 : 59 SOLUTION 1 : Given : Total number of students = 140 Boys = 81 Girls = 140-81 = 59 (i) Ratio of Boys to the total number of students = 81 : 140
(ii) Ratio of Girls to the total number of students = 59 : 140
(iii) Ratio of Boys to the Girls = 81 : 59 |
| 4) Out of 110 Students in a class , 76 are boys.Find the ratio of (i) Boys to the total number of students (ii) Girls to the total number of students (iii)Boys to the Girls (i) Answer: 76 : 110 (ii) Answer: 34 : 110 (iii) Answer: 76 : 34 SOLUTION 1 : Given : Total number of students = 110 Boys = 76 Girls = 110-76 = 34 (i) Ratio of Boys to the total number of students = 76 : 110
(ii) Ratio of Girls to the total number of students = 34 : 110
(iii) Ratio of Boys to the Girls = 76 : 34 |
| 5) Out of 103 Students in a class , 80 are boys.Find the ratio of (i) Boys to the total number of students (ii) Girls to the total number of students (iii)Boys to the Girls (i) Answer: 80 : 103 (ii) Answer: 23 : 103 (iii) Answer: 80 : 23 SOLUTION 1 : Given : Total number of students = 103 Boys = 80 Girls = 103-80 = 23 (i) Ratio of Boys to the total number of students = 80 : 103
(ii) Ratio of Girls to the total number of students = 23 : 103
(iii) Ratio of Boys to the Girls = 80 : 23 |
| 6) Out of 140 Students in a class , 64 are boys.Find the ratio of (i) Boys to the total number of students (ii) Girls to the total number of students (iii)Boys to the Girls (i) Answer: 64 : 140 (ii) Answer: 76 : 140 (iii) Answer: 64 : 76 SOLUTION 1 : Given : Total number of students = 140 Boys = 64 Girls = 140-64 = 76 (i) Ratio of Boys to the total number of students = 64 : 140
(ii) Ratio of Girls to the total number of students = 76 : 140
(iii) Ratio of Boys to the Girls = 64 : 76 |
| 7) Out of 110 Students in a class , 59 are boys.Find the ratio of (i) Boys to the total number of students (ii) Girls to the total number of students (iii)Boys to the Girls (i) Answer: 59 : 110 (ii) Answer: 51 : 110 (iii) Answer: 59 : 51 SOLUTION 1 : Given : Total number of students = 110 Boys = 59 Girls = 110-59 = 51 (i) Ratio of Boys to the total number of students = 59 : 110
(ii) Ratio of Girls to the total number of students = 51 : 110
(iii) Ratio of Boys to the Girls = 59 : 51 |
| 8) Out of 150 Students in a class , 76 are boys.Find the ratio of (i) Boys to the total number of students (ii) Girls to the total number of students (iii)Boys to the Girls (i) Answer: 76 : 150 (ii) Answer: 74 : 150 (iii) Answer: 76 : 74 SOLUTION 1 : Given : Total number of students = 150 Boys = 76 Girls = 150-76 = 74 (i) Ratio of Boys to the total number of students = 76 : 150
(ii) Ratio of Girls to the total number of students = 74 : 150
(iii) Ratio of Boys to the Girls = 76 : 74 |
| 9) Out of 110 Students in a class , 94 are boys.Find the ratio of (i) Boys to the total number of students (ii) Girls to the total number of students (iii)Boys to the Girls (i) Answer: 94 : 110 (ii) Answer: 16 : 110 (iii) Answer: 94 : 16 SOLUTION 1 : Given : Total number of students = 110 Boys = 94 Girls = 110-94 = 16 (i) Ratio of Boys to the total number of students = 94 : 110
(ii) Ratio of Girls to the total number of students = 16 : 110
(iii) Ratio of Boys to the Girls = 94 : 16 |
| 10) Out of 116 Students in a class , 53 are boys.Find the ratio of (i) Boys to the total number of students (ii) Girls to the total number of students (iii)Boys to the Girls (i) Answer: 53 : 116 (ii) Answer: 63 : 116 (iii) Answer: 53 : 63 SOLUTION 1 : Given : Total number of students = 116 Boys = 53 Girls = 116-53 = 63 (i) Ratio of Boys to the total number of students = 53 : 116
(ii) Ratio of Girls to the total number of students = 63 : 116
(iii) Ratio of Boys to the Girls = 53 : 63 |