Written Instructions:
For each Multiple Choice Question (MCQ), four options are given. One of them is the correct answer. Make your choice (1,2,3 or 4). Write your answers in the brackets provided..
For each Short Answer Question(SAQ) and Long Answer Question(LAQ), write your answers in the blanks provided.
Leave your answers in the simplest form or correct to two decimal places.
| 1) Write the ratio of the following and simplify (i)The ratio of 30 to 20 (ii) The ratio of 13 minutes to 12 hour and 50 minutes (iii) The ratio of 35 cm to 7.2 m (i) (ii) (iii) Answer:_______________ |
| 2) Write the ratio of the following and simplify (i)The ratio of 15 to 28 (ii) The ratio of 26 minutes to 10 hour and 45 minutes (iii) The ratio of 65 cm to 6.2 m (i) (ii) (iii) Answer:_______________ |
| 3) Write the ratio of the following and simplify (i)The ratio of 57 to 69 (ii) The ratio of 48 minutes to 2 hour and 25 minutes (iii) The ratio of 23 cm to 6.2 m (i) (ii) (iii) Answer:_______________ |
| 4) Write the ratio of the following and simplify (i)The ratio of 46 to 96 (ii) The ratio of 21 minutes to 2 hour and 15 minutes (iii) The ratio of 13 cm to 3.2 m (i) (ii) (iii) Answer:_______________ |
| 5) Write the ratio of the following and simplify (i)The ratio of 54 to 44 (ii) The ratio of 47 minutes to 7 hour and 25 minutes (iii) The ratio of 40 cm to 1.2 m (i) (ii) (iii) Answer:_______________ |
| 6) Write the ratio of the following and simplify (i)The ratio of 18 to 50 (ii) The ratio of 43 minutes to 9 hour and 47 minutes (iii) The ratio of 77 cm to 6.2 m (i) (ii) (iii) Answer:_______________ |
| 7) Write the ratio of the following and simplify (i)The ratio of 17 to 92 (ii) The ratio of 14 minutes to 4 hour and 46 minutes (iii) The ratio of 58 cm to 1.2 m (i) (ii) (iii) Answer:_______________ |
| 8) Write the ratio of the following and simplify (i)The ratio of 80 to 18 (ii) The ratio of 37 minutes to 7 hour and 33 minutes (iii) The ratio of 54 cm to 2.2 m (i) (ii) (iii) Answer:_______________ |
| 9) Write the ratio of the following and simplify (i)The ratio of 55 to 19 (ii) The ratio of 35 minutes to 5 hour and 33 minutes (iii) The ratio of 24 cm to 1.2 m (i) (ii) (iii) Answer:_______________ |
| 10) Write the ratio of the following and simplify (i)The ratio of 52 to 67 (ii) The ratio of 50 minutes to 8 hour and 40 minutes (iii) The ratio of 68 cm to 4.2 m (i) (ii) (iii) Answer:_______________ |
| 1) Write the ratio of the following and simplify (i)The ratio of 30 to 20 (ii) The ratio of 13 minutes to 12 hour and 50 minutes (iii) The ratio of 35 cm to 7.2 m (i) Answer: 3:2 (ii) Answer: 13:770 (iii) Answer: 7:144 SOLUTION 1 : Given : (i) The ratio of 30 to 20 = 30 : 20 = = = 3:2 (ii) The ratio of 13 min to 12 hr and 50 min = 13 : 770 = = =13:770 (iii) Ratio of 35 cm to 7.2 m = 35 : 720 = = = 7:144 |
| 2) Write the ratio of the following and simplify (i)The ratio of 15 to 28 (ii) The ratio of 26 minutes to 10 hour and 45 minutes (iii) The ratio of 65 cm to 6.2 m (i) Answer: 15:28 (ii) Answer: 26:645 (iii) Answer: 13:124 SOLUTION 1 : Given : (i) The ratio of 15 to 28 = 15 : 28 = = = 15:28 (ii) The ratio of 26 min to 10 hr and 45 min = 26 : 645 = = =26:645 (iii) Ratio of 65 cm to 6.2 m = 65 : 620 = = = 13:124 |
| 3) Write the ratio of the following and simplify (i)The ratio of 57 to 69 (ii) The ratio of 48 minutes to 2 hour and 25 minutes (iii) The ratio of 23 cm to 6.2 m (i) Answer: 19:23 (ii) Answer: 48:145 (iii) Answer: 23:620 SOLUTION 1 : Given : (i) The ratio of 57 to 69 = 57 : 69 = = = 19:23 (ii) The ratio of 48 min to 2 hr and 25 min = 48 : 145 = = =48:145 (iii) Ratio of 23 cm to 6.2 m = 23 : 620 = = = 23:620 |
| 4) Write the ratio of the following and simplify (i)The ratio of 46 to 96 (ii) The ratio of 21 minutes to 2 hour and 15 minutes (iii) The ratio of 13 cm to 3.2 m (i) Answer: 23:48 (ii) Answer: 7:45 (iii) Answer: 13:320 SOLUTION 1 : Given : (i) The ratio of 46 to 96 = 46 : 96 = = = 23:48 (ii) The ratio of 21 min to 2 hr and 15 min = 21 : 135 = = =7:45 (iii) Ratio of 13 cm to 3.2 m = 13 : 320 = = = 13:320 |
| 5) Write the ratio of the following and simplify (i)The ratio of 54 to 44 (ii) The ratio of 47 minutes to 7 hour and 25 minutes (iii) The ratio of 40 cm to 1.2 m (i) Answer: 27:22 (ii) Answer: 47:445 (iii) Answer: 1:3 SOLUTION 1 : Given : (i) The ratio of 54 to 44 = 54 : 44 = = = 27:22 (ii) The ratio of 47 min to 7 hr and 25 min = 47 : 445 = = =47:445 (iii) Ratio of 40 cm to 1.2 m = 40 : 120 = = = 1:3 |
| 6) Write the ratio of the following and simplify (i)The ratio of 18 to 50 (ii) The ratio of 43 minutes to 9 hour and 47 minutes (iii) The ratio of 77 cm to 6.2 m (i) Answer: 9:25 (ii) Answer: 43:587 (iii) Answer: 77:620 SOLUTION 1 : Given : (i) The ratio of 18 to 50 = 18 : 50 = = = 9:25 (ii) The ratio of 43 min to 9 hr and 47 min = 43 : 587 = = =43:587 (iii) Ratio of 77 cm to 6.2 m = 77 : 620 = = = 77:620 |
| 7) Write the ratio of the following and simplify (i)The ratio of 17 to 92 (ii) The ratio of 14 minutes to 4 hour and 46 minutes (iii) The ratio of 58 cm to 1.2 m (i) Answer: 17:92 (ii) Answer: 7:143 (iii) Answer: 29:60 SOLUTION 1 : Given : (i) The ratio of 17 to 92 = 17 : 92 = = = 17:92 (ii) The ratio of 14 min to 4 hr and 46 min = 14 : 286 = = =7:143 (iii) Ratio of 58 cm to 1.2 m = 58 : 120 = = = 29:60 |
| 8) Write the ratio of the following and simplify (i)The ratio of 80 to 18 (ii) The ratio of 37 minutes to 7 hour and 33 minutes (iii) The ratio of 54 cm to 2.2 m (i) Answer: 40:9 (ii) Answer: 37:453 (iii) Answer: 27:110 SOLUTION 1 : Given : (i) The ratio of 80 to 18 = 80 : 18 = = = 40:9 (ii) The ratio of 37 min to 7 hr and 33 min = 37 : 453 = = =37:453 (iii) Ratio of 54 cm to 2.2 m = 54 : 220 = = = 27:110 |
| 9) Write the ratio of the following and simplify (i)The ratio of 55 to 19 (ii) The ratio of 35 minutes to 5 hour and 33 minutes (iii) The ratio of 24 cm to 1.2 m (i) Answer: 55:19 (ii) Answer: 35:333 (iii) Answer: 1:5 SOLUTION 1 : Given : (i) The ratio of 55 to 19 = 55 : 19 = = = 55:19 (ii) The ratio of 35 min to 5 hr and 33 min = 35 : 333 = = =35:333 (iii) Ratio of 24 cm to 1.2 m = 24 : 120 = = = 1:5 |
| 10) Write the ratio of the following and simplify (i)The ratio of 52 to 67 (ii) The ratio of 50 minutes to 8 hour and 40 minutes (iii) The ratio of 68 cm to 4.2 m (i) Answer: 52:67 (ii) Answer: 5:52 (iii) Answer: 17:105 SOLUTION 1 : Given : (i) The ratio of 52 to 67 = 52 : 67 = = = 52:67 (ii) The ratio of 50 min to 8 hr and 40 min = 50 : 520 = = =5:52 (iii) Ratio of 68 cm to 4.2 m = 68 : 420 = = = 17:105 |