Written Instructions:
For each Multiple Choice Question (MCQ), four options are given. One of them is the correct answer. Make your choice (1,2,3 or 4). Write your answers in the brackets provided..
For each Short Answer Question(SAQ) and Long Answer Question(LAQ), write your answers in the blanks provided.
Leave your answers in the simplest form or correct to two decimal places.
| 1) The length and breadth of a rectangle are in the ratio 3 : 6 . If the breadth is 97 cm, find the length cm Answer:_______________ |
| 2) The length and breadth of a rectangle are in the ratio 3 : 6 . If the breadth is 72 cm, find the length cm Answer:_______________ |
| 3) The length and breadth of a rectangle are in the ratio 4 : 7 . If the breadth is 79 cm, find the length cm Answer:_______________ |
| 4) The length and breadth of a rectangle are in the ratio 3 : 7 . If the breadth is 96 cm, find the length cm Answer:_______________ |
| 5) The length and breadth of a rectangle are in the ratio 3 : 7 . If the breadth is 69 cm, find the length cm Answer:_______________ |
| 6) The length and breadth of a rectangle are in the ratio 2 : 8 . If the breadth is 64 cm, find the length cm Answer:_______________ |
| 7) The length and breadth of a rectangle are in the ratio 2 : 6 . If the breadth is 61 cm, find the length cm Answer:_______________ |
| 8) The length and breadth of a rectangle are in the ratio 3 : 5 . If the breadth is 95 cm, find the length cm Answer:_______________ |
| 9) The length and breadth of a rectangle are in the ratio 4 : 7 . If the breadth is 84 cm, find the length cm Answer:_______________ |
| 10) The length and breadth of a rectangle are in the ratio 2 : 7 . If the breadth is 79 cm, find the length cm Answer:_______________ |
| 1) The length and breadth of a rectangle are in the ratio 3 : 6 . If the breadth is 97 cm, find the length Answer: 49 cm SOLUTION 1 : Given : Breadth = 97 cm The ratio of length to breadth is 3 : 6 Breadth = 6 parts 6 parts = 97 cm 1 part = =16.166666666667 cm Length = 3 parts 3 parts = 3 x 16.166666666667 = 49 cm Length of the rectangle = 49 cm |
| 2) The length and breadth of a rectangle are in the ratio 3 : 6 . If the breadth is 72 cm, find the length Answer: 36 cm SOLUTION 1 : Given : Breadth = 72 cm The ratio of length to breadth is 3 : 6 Breadth = 6 parts 6 parts = 72 cm 1 part = =12 cm Length = 3 parts 3 parts = 3 x 12 = 36 cm Length of the rectangle = 36 cm |
| 3) The length and breadth of a rectangle are in the ratio 4 : 7 . If the breadth is 79 cm, find the length Answer: 45 cm SOLUTION 1 : Given : Breadth = 79 cm The ratio of length to breadth is 4 : 7 Breadth = 7 parts 7 parts = 79 cm 1 part = =11.285714285714 cm Length = 4 parts 4 parts = 4 x 11.285714285714 = 45 cm Length of the rectangle = 45 cm |
| 4) The length and breadth of a rectangle are in the ratio 3 : 7 . If the breadth is 96 cm, find the length Answer: 41 cm SOLUTION 1 : Given : Breadth = 96 cm The ratio of length to breadth is 3 : 7 Breadth = 7 parts 7 parts = 96 cm 1 part = =13.714285714286 cm Length = 3 parts 3 parts = 3 x 13.714285714286 = 41 cm Length of the rectangle = 41 cm |
| 5) The length and breadth of a rectangle are in the ratio 3 : 7 . If the breadth is 69 cm, find the length Answer: 30 cm SOLUTION 1 : Given : Breadth = 69 cm The ratio of length to breadth is 3 : 7 Breadth = 7 parts 7 parts = 69 cm 1 part = =9.8571428571429 cm Length = 3 parts 3 parts = 3 x 9.8571428571429 = 30 cm Length of the rectangle = 30 cm |
| 6) The length and breadth of a rectangle are in the ratio 2 : 8 . If the breadth is 64 cm, find the length Answer: 16 cm SOLUTION 1 : Given : Breadth = 64 cm The ratio of length to breadth is 2 : 8 Breadth = 8 parts 8 parts = 64 cm 1 part = =8 cm Length = 2 parts 2 parts = 2 x 8 = 16 cm Length of the rectangle = 16 cm |
| 7) The length and breadth of a rectangle are in the ratio 2 : 6 . If the breadth is 61 cm, find the length Answer: 20 cm SOLUTION 1 : Given : Breadth = 61 cm The ratio of length to breadth is 2 : 6 Breadth = 6 parts 6 parts = 61 cm 1 part = =10.166666666667 cm Length = 2 parts 2 parts = 2 x 10.166666666667 = 20 cm Length of the rectangle = 20 cm |
| 8) The length and breadth of a rectangle are in the ratio 3 : 5 . If the breadth is 95 cm, find the length Answer: 57 cm SOLUTION 1 : Given : Breadth = 95 cm The ratio of length to breadth is 3 : 5 Breadth = 5 parts 5 parts = 95 cm 1 part = =19 cm Length = 3 parts 3 parts = 3 x 19 = 57 cm Length of the rectangle = 57 cm |
| 9) The length and breadth of a rectangle are in the ratio 4 : 7 . If the breadth is 84 cm, find the length Answer: 48 cm SOLUTION 1 : Given : Breadth = 84 cm The ratio of length to breadth is 4 : 7 Breadth = 7 parts 7 parts = 84 cm 1 part = =12 cm Length = 4 parts 4 parts = 4 x 12 = 48 cm Length of the rectangle = 48 cm |
| 10) The length and breadth of a rectangle are in the ratio 2 : 7 . If the breadth is 79 cm, find the length Answer: 23 cm SOLUTION 1 : Given : Breadth = 79 cm The ratio of length to breadth is 2 : 7 Breadth = 7 parts 7 parts = 79 cm 1 part = =11.285714285714 cm Length = 2 parts 2 parts = 2 x 11.285714285714 = 23 cm Length of the rectangle = 23 cm |