Written Instructions:
For each Multiple Choice Question (MCQ), four options are given. One of them is the correct answer. Make your choice (1,2,3 or 4). Write your answers in the brackets provided..
For each Short Answer Question(SAQ) and Long Answer Question(LAQ), write your answers in the blanks provided.
Leave your answers in the simplest form or correct to two decimal places.
| 1) Show that 7 : 8, 28 : 32are in proportion. 7:8 , 28:32 are in proportion. Answer:_______________ |
| 2) Show that 8 : 7, 32 : 28are in proportion. 8:7 , 32:28 are in proportion. Answer:_______________ |
| 3) Show that 4 : 5, 16 : 20are in proportion. 4:5 , 16:20 are in proportion. Answer:_______________ |
| 4) Show that 3 : 7, 12 : 28are in proportion. 3:7 , 12:28 are in proportion. Answer:_______________ |
| 5) Show that 7 : 10, 28 : 40are in proportion. 7:10 , 28:40 are in proportion. Answer:_______________ |
| 6) Show that 7 : 7, 28 : 28are in proportion. 7:7 , 28:28 are in proportion. Answer:_______________ |
| 7) Show that 7 : 2, 28 : 8are in proportion. 7:2 , 28:8 are in proportion. Answer:_______________ |
| 8) Show that 5 : 7, 20 : 28are in proportion. 5:7 , 20:28 are in proportion. Answer:_______________ |
| 9) Show that 8 : 4, 32 : 16are in proportion. 8:4 , 32:16 are in proportion. Answer:_______________ |
| 10) Show that 3 : 2, 12 : 8are in proportion. 3:2 , 12:8 are in proportion. Answer:_______________ |
| 1) Show that 7 : 8, 28 : 32are in proportion. Answer: 7:8 , 28:32 are in proportion. SOLUTION 1 : Given : 7 : 8 and 28 : 32 The product of the means = 8 x 28 = 224 The product of the extreams = 7 x 32 = 224 Therefore 7 : 8 , 28 : 32 are in proportion [The product of extreams =The product of means] (i.e.) 7:8 :: 28:32 |
| 2) Show that 8 : 7, 32 : 28are in proportion. Answer: 8:7 , 32:28 are in proportion. SOLUTION 1 : Given : 8 : 7 and 32 : 28 The product of the means = 7 x 32 = 224 The product of the extreams = 8 x 28 = 224 Therefore 8 : 7 , 32 : 28 are in proportion [The product of extreams =The product of means] (i.e.) 8:7 :: 32:28 |
| 3) Show that 4 : 5, 16 : 20are in proportion. Answer: 4:5 , 16:20 are in proportion. SOLUTION 1 : Given : 4 : 5 and 16 : 20 The product of the means = 5 x 16 = 80 The product of the extreams = 4 x 20 = 80 Therefore 4 : 5 , 16 : 20 are in proportion [The product of extreams =The product of means] (i.e.) 4:5 :: 16:20 |
| 4) Show that 3 : 7, 12 : 28are in proportion. Answer: 3:7 , 12:28 are in proportion. SOLUTION 1 : Given : 3 : 7 and 12 : 28 The product of the means = 7 x 12 = 84 The product of the extreams = 3 x 28 = 84 Therefore 3 : 7 , 12 : 28 are in proportion [The product of extreams =The product of means] (i.e.) 3:7 :: 12:28 |
| 5) Show that 7 : 10, 28 : 40are in proportion. Answer: 7:10 , 28:40 are in proportion. SOLUTION 1 : Given : 7 : 10 and 28 : 40 The product of the means = 10 x 28 = 280 The product of the extreams = 7 x 40 = 280 Therefore 7 : 10 , 28 : 40 are in proportion [The product of extreams =The product of means] (i.e.) 7:10 :: 28:40 |
| 6) Show that 7 : 7, 28 : 28are in proportion. Answer: 7:7 , 28:28 are in proportion. SOLUTION 1 : Given : 7 : 7 and 28 : 28 The product of the means = 7 x 28 = 196 The product of the extreams = 7 x 28 = 196 Therefore 7 : 7 , 28 : 28 are in proportion [The product of extreams =The product of means] (i.e.) 7:7 :: 28:28 |
| 7) Show that 7 : 2, 28 : 8are in proportion. Answer: 7:2 , 28:8 are in proportion. SOLUTION 1 : Given : 7 : 2 and 28 : 8 The product of the means = 2 x 28 = 56 The product of the extreams = 7 x 8 = 56 Therefore 7 : 2 , 28 : 8 are in proportion [The product of extreams =The product of means] (i.e.) 7:2 :: 28:8 |
| 8) Show that 5 : 7, 20 : 28are in proportion. Answer: 5:7 , 20:28 are in proportion. SOLUTION 1 : Given : 5 : 7 and 20 : 28 The product of the means = 7 x 20 = 140 The product of the extreams = 5 x 28 = 140 Therefore 5 : 7 , 20 : 28 are in proportion [The product of extreams =The product of means] (i.e.) 5:7 :: 20:28 |
| 9) Show that 8 : 4, 32 : 16are in proportion. Answer: 8:4 , 32:16 are in proportion. SOLUTION 1 : Given : 8 : 4 and 32 : 16 The product of the means = 4 x 32 = 128 The product of the extreams = 8 x 16 = 128 Therefore 8 : 4 , 32 : 16 are in proportion [The product of extreams =The product of means] (i.e.) 8:4 :: 32:16 |
| 10) Show that 3 : 2, 12 : 8are in proportion. Answer: 3:2 , 12:8 are in proportion. SOLUTION 1 : Given : 3 : 2 and 12 : 8 The product of the means = 2 x 12 = 24 The product of the extreams = 3 x 8 = 24 Therefore 3 : 2 , 12 : 8 are in proportion [The product of extreams =The product of means] (i.e.) 3:2 :: 12:8 |